Hele landet: Det klinger hult, når danske politikere vånder sig over den tyske SU-dom, mener Dansk Erhverv. Det burde ikke komme bag på nogen, at vores EU-medlemskab sætter vores universelle velfærdsydelser under pres, og det er på høje tid at få en fordomsfri debat om, hvordan vi indretter vores velfærdsamfund i respekt for arbejdskraftens frie bevægelighed i EU.
– Afgørelsen er absolut ikke overraskende, men følger blot den udvikling, der hidtil har været på området. Politikerne har ikke udvist rettidig omhu i forhold til, hvordan vi skal indrette vores velfærdsydelser fremover, siger uddannelsespolitisk chef Jannik Schack Linnemann fra Dansk Erhverv.
EU-domstolen har igennem de senere år ganske konsekvent udvidet EU-borgernes mulighed for at få sociale ydelser i andre lande og mulighederne for eksport af sociale ydelser såsom SU, selvom man opholder sig i andre lande end Danmark.
– Allerede i juni sidste år blev den danske regel om, at man skal have opholdt sig i Danmark i 2 ud af 10 år for at få SU, de facto underkendt af EU-domstolen. Den nye dom understreger blot, at opholdskravet ikke kun er et problem for personer, der arbejder i Danmark, men faktisk, at den er et problem for alle EU-borgere i almindelighed, siger Jannik Schack Linnemann”
Udviklingen er ikke kun relevant på SU-området men på alle velfærdsområder såsom ret til børnepenge. EU-borgeres adgang til sociale ydelser i andre lande end deres oprindelsesland bliver bedre og bedre i takt med tiden – og der vil være flere og flere, der benytter sig af denne adgang.
– Det er ikke nødvendigvis arbejdskraftens frie bevægelighed, der er problemet her, for den er nemlig med til at sikre velstand og fremgang. Det er snarere et problem, at de danske politikere ikke har været vakse nok ved havelågen, fordi de ikke har taget konsekvenserne af de regler, de selv er med til at gennemføre i EU-regi, vurderer Jannik Schack Linnemann.
Dansk Erhverv mener, at dommen understreger det uholdbare i at opretholde en så let adgang til aldeles generøse ordninger som SU’en.
– Vi er nødt til at få en fordomsfri debat om brugerbetaling, omlægning af SU til lån og afskaffelse af SU til det såkaldte fjumreår. Derfor bør forårets SU-aftale tages op til revision, så vi kan fremtidssikre vores velfærdssystem, mener Jannik Schack Linnemann.