Danske skoleelever bevæger sig mere end før, men Region Hovedstaden halter efter. ”Det er en prioriteringssag,” siger Pia Allerslev, børne- og ungdomsborgmester i København til Søndagsavisen.
En ny undersøgelse foretaget af Dansk Skoleidræt og TrygFonden viser, at seks ud af ti skoler har formået at implementere den ekstra bevægelse i skolen, som var et krav i den nu to år gamle reform, men ikke alle har formået at løse opgaven lige godt.
– Det er positivt, at så mange skoler har fået fokus på bevægelse, men vi kunne naturligvis godt ønske, at alle elever – hvad enten de bor i København eller Aabenraa – kunne se frem til en skoledag med masser af motion og bevægelse, siger formanden for Dansk Skoleidræt, Finn Kristensen til Søndagsavisen.
I undersøgelsen er de enkelte skoler blevet spurgt til, om det vurderes, at eleverne får 45 minutters daglig bevægelse, og i Region Hovedstaden gælder det kun 40 procent af skolerne, mens det i Region Syddanmark gælder mere end 80 procent.
I København erkender børne- og ungdomsborgmester Pia Allerslev (V), at bevægelse er vigtig for eleverne.
– Vi ville ønske, at vi lå på samme niveau som Sydjylland, og det tror jeg også på, at vi nok skal komme til. Der er bare nogle skoler, hvor vi har været nødt til at sige: Halter det med fagligheden eller med sygefraværet, så start med at gøre noget ved det, siger hun.
Både de københavnske lærere og borgmesteren mener, at ledelsen på de enkelte skoler skal tage ansvar for, at eleverne får den bevægelse, de har krav på.
– Selvfølgelig har vi et ansvar for, at vi lever op til kravet om bevægelse på alle skoler. Jeg må bare holde fast i, at der er fremgang på det her område. Der er mange elementer i reformen, og den enkelte skole må vurdere, hvor det giver mening for dem at tage fat, siger Dorte Andreas, næstformand i Skolelederforeningen.