Danmark hjalp, da USA i sommeren sidste år var på jagt efter whistlebloweren Edward Snowden.
Søndagsavisen skriver, at der i juni 2013 landede et fly i Kastrup Lufthavn fra det amerikanske udenrigsministerium med flynummeret N977GA, som tidligere har været brugt af CIA til fangetransporter af terrorister. Flyet holdt i lufthavnen i fem dage.
Transportminister Magnus Heunicke (S) bekræfter overfor Søndagsavisen, at det skete med tilladelse fra de danske myndigheder:
– Jeg kan bekræfte, at et statsfly med det pågældende nummer, N977GA, landede i og lettede fra Københavns Lufthavne i 2013. Flyvningen har fundet sted på grundlag af en luftfartsmæssig tilladelse givet af Naviair, som er vores danske flyvesikringstjeneste, skriver han i en e-mail til avisen.
Ved en statsflyvning kan en tilladelse ikke gives, uden at de danske myndigheder har givet en diplomatisk tilladelse og har kendt til flyvningens art ifølge Søndagsavisens oplysninger. Det vil altså sige, at USA har skullet forklare, hvad flyet skulle i Danmark og har fået lov til det.
Amerikanerne ønskede at få fat i Edward Snowden, fordi han kort forinden havde lækket flere tusinde dokumenter til medierne. Dokumenter, som afslørede, at USA overvågede tusinder af borgeres telefonsamtaler, e-mail, Google- og Facebook-konti i flere lande. Og det var meningen, at N977GA skulle være brugt til at flyve Snowden til USA. Men Snowden opholdt sig i Moskvas Lufthavn og Rusland ville ikke udlevere ham til USA. Flyet landede derfor i stedet i Kastrup Lufthavn og ventede på yderligere ordrer, mens USA forhandlede med de russiske myndigheder.
Hos Enhedslisten er man rasende over, at den danske regering ser ud til at have givet den amerikanske fangetransport lov til at lande i Danmark.
– Det grundlæggende spørgsmål er, om Danmark bør deltage i den klapjagt på Edward Snowden. Jeg mener, vi skylder ham tak for at have afsløret den massive overvågning. Det er en kæmpe skandale, at den danske regering aktivt har valgt at bidrage til jagten på ham, siger forsvarsordfører for Enhedslisten Nikolaj Villumsen til Søndagsavisen.
Kritik af regeringen fra Amnesty International
Regeringens håndtering af sagen for massiv kritik fra menneskerettighedsorganisationen Amnesty International:
– Det er meget vigtigt, at vi får svar på, om den danske regering har vidst, hvad det fly lavede i Danmark. Danmark bør ikke hjælpe USA med at få fingre i Snowden, for det er meget usandsynligt, at han vil få en retfærdig rettergang, så han vil ikke få mulighed for at forsvare sig med, at han har handlet i offentlighedens interesse, siger vicegeneralsekretær i Amnesty International i Danmark Trine Christensen.
Tidligere har amerikanske whistleblowere fået fængselsstraffe i op til 35 år uden mulighed for at forklare deres motiver i retssagen, fordi de har været er anklaget for spionage, selvom der har været stillet spørgsmålstegn ved lovligheden af USA’s omfattende overvågning. Transportministeren har ikke ønsket at kommentere sagen yderligere.