7-Eleven: Vi er de nye nærpolitistationer

7-eleven
Hele landet: Ekspedienter i 7-Eleven er så hårdt ramt af bandekrigen, røverier og vold, at kæden har overvejet at lukke butikker, skriver Avisen.dk. Vagtkorps og krisepsykologer sættes ind.

Det var langt fra noget enestående tilfælde, da en hårdt såret mand den 12. oktober søgte tilflugt i en 7-Eleven-døgnkiosk på Nørrebro i København. Sårede bandemedlemmer, desperate røvere, fulde slagsbrødre og voldsofre opsøger i stigende omfang en række hårdt udsatte butikker, hvor det skrækslagne personale får rolle som politibetjente.

– Flere butikker er blevet som en slags nærpolitistationer, siger Jesper Østergaard, administrerende direktør i 7-Eleven Danmark, til Avisen.dk.

– Politiet er nok ikke glad for den betegnelse, men folk ser vores butikker som tilflugtssteder. Derfor må personalet oftere håndtere alvorlige krisesituationer, der ligner politiopgaver.

Jesper Østergaard kalder udviklingen uacceptabel, og fortæller, at kædens nye store udfordring er blevet at beskytte personalet i aften- og nattetimer.

De butiksansattes fagforening slår også alarm.

– Situationen er dybt bekymrende og helt grotesk, siger Kim Jensen, der er faglig chef i HK Handel, til Avisen.dk.

– Overalt i landet oplever vi, at vore medlemmer, der er ansat i døgnkiosker og tankstationer er langt mere udsat for røverier og uro end tidligere.

Kim Jensen opfordrer butikscheferne til – om nødvendigt – at indsætte vagter eller til at lukke butikker, hvor personalet ikke er i rimelig sikkerhed.

– Vores medlemmer er højt kvalificeret butikspersonale. De skal ikke være redningsfolk, politibetjente eller røveriofre, siger han.

Chefen for 7-Eleven i Danmark oplyser, at der i år har været en markant stigning i antallet af røveriforsøg mod kædens butikker i forhold til sidste år.

– I de hårdest ramte brændpunkter i bykernerne er det barskt at drive en 7-Eleven, og visse steder har vi overvejet at give op og lukke butikkerne. Men vi forsøger med en række tiltag at undgå det, forklarer kædedirektøren.

Kontantbeholdningen er bragt ned, kameraovervågningen er intensiveret, nogle medarbejdere får kurser i konflikthåndtering. I nogle af kædens butikker i blandt andet København er der indsat private vagtkorps.

– Og vi insisterer på, at det personale, der bliver udsat for grove episoder, får hjælp af en krisepsykolog, for det er virkelig hårdt og kan være traumatiserende, siger Jesper Østergaard, der understreger, at personalet aldrig må sætte sig til modværge i tilfælde af røveri, og han bebrejder ikke politiet, at kioskekspedienterne må varetage opgaver, som var de ansat på en nærpolitistation.

Det er ikke kun i København, at 7-Elevens butikker føler sig hårdt ramt. Også i blandt andet Aalborg og Århus har man problemer.

Politikommissær Mogens Brøndum fra Århus Politi mener, at kioskkædens bekymringer er ubegrundede.

– Det er overdrevet at betegne kiosker som nærpolitistationer, siger han.

Mogens Brøndum oplyser, at helt nye tal viser, at antallet af gadevold og gaderøverier i Århus er faldet – og mener på den baggrund ikke, at der er grund til stigende bekymring.

– Føler indehaveren og personalet, at der er brug for en vagt til at passe på dem, er frygten ubegrundet. For vi er kun et telefonopkald og få minutter væk, siger han.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.