Statens cykelpulje skyder 4.6 millioner kr. i et nyt projekt, der skal gøre Vestvolden til en attraktiv cykelpendlerrute, der forbinder Rødovre, Hvidovre, Brøndby og København. Projektet er en del af en gennemgribende revitalisering af Københavns Befæstning.
Et stykke danmarkshistorie genoplives
Vestvolden en del af Københavns Befæstning og strækker sig med sine 15 km. gennem Hvidovre, Brøndby, Rødovre og København. Voldgaden følger Københavns gamle befæstningsanlæg tæt, og er et af Danmarks største fortidsminder. Men det er ikke en fornemmelse af historisk storhed man får, når man cykler på Voldgaden. De fire kommuner arbejder på at gøre Vestvolden til en attraktiv og tryg cykelpendlerrute, der fremmer Vestvoldens rekreative og historiske værdier. Det betyder, at færdslen på voldgaden skal gøres tryggere og lettere med ny asfalt, bedre vejovergange og belysning langs hele Voldgaden. I dag er en stor del af volden ikke belyst, hvilket gør det utrygt at cykle på Voldgaden i den mørke vintertid. Med det nye tilskud fra statens pulje til mere cykeltrafik er cykelpendlerruten det første store skridt i en omfattende revitalisering af Vestvolden.
– Dette projekt puster nyt liv i Københavns Befæstning så den bliver en attraktion i verdensklasse. Og med de 4.6 mio. kr. fra cykelpuljen kan vi arbejde videre på at få hele Voldgaden asfalteret og belyst, så man trygt kan færdes der i de mørke timer, siger Ulrik Winther, projektleder på revitaliseringen af Københavns Befæstning. Han ser bevillingen som en anerkendelse af arbejdet på Københavns Befæstning, men pointerer samtidig, at der er et stykke vej endnu:
-Kommunerne har tilsammen søgt 6 mio. kr. så vi er ikke helt i mål endnu. Men vi fortsætter arbejdet og gør vores bedste for, at projektet kan realiseres, siger han.
De fire kommuner er i samarbejde med Realdania, Skov- og Naturstyrelsen og Kulturarvsstyrelsen i gang med en gennemgribende revitalisering af Københavns Befæstning.
Ny måde at tænke forebyggelse
Kræftens Bekæmpelse er partner i revitaliseringsprojektet med det formål at udvikle Københavns Befæstning til et nyt bevægelsesrum. I den forbindelse har Kræftens Bekæmpelse hjulpet de fire kommuner med at samle ansøgningerne til et Vestvoldsprojekt.
Projektleder i Kræftens Bekæmpelse, Camilla Liv Andersen, arbejder for at få flere til at vælge cyklen som transportmiddel i hverdagen. Camilla udtaler om projektet:
– Det handler om at få flere til at være aktive på befæstningen, og her er cyklen et af de mest oplagte transportmidler. Fysisk aktivitet forebygger kræft. Et samarbejde som dette, der sætter fokus på at skabe nye bevægelsesrum ude i kommunerne, er en anderledes måde at motivere til fysisk aktivitet. Det er i det hele taget en ny måde at tænke forebyggelse på, siger Camilla Liv Andersen.
Projektet forventes færdigt i 2011.