Hele landet: Kræftens Bekæmpelse vil have totalforbud mod rygning – og dermed rygepauser. Professor advarer mod den pauseløse arbejdsplads.
“Jeg går lige ud og ryger”.
Sådan lyder det i gennemsnit fem gange om dagen, hvis man ryger i arbejdstiden.
Og det bliver til mange minutters rygepause om dagen, viser tal fra Kræftens Bekæmpelse, der har regnet på rygepauserne på jobbet.
En gennemsnitlig rygende medarbejder pulser fem cigaretter på jobbet. Det tager cirka ti minutter per smøg, når man skal bevæge sig fra sit skrivebord, hen til rygeområdet, ryge sin cigaret og gå tilbage igen.
Dermed vil en ryger bruge næsten en time på på rygepauser.
– Jeg blev da forskrækket, da jeg så, at der bruges 50 minutter af arbejdsdagen på noget, der er så skadeligt. Pauser er jo vigtige, men de skal bruges til noget, der er godt eller nødvendigt for dig som at snakke med kolleger, hente kaffe, gå på toilettet og spise. Men hvis man bruger 50 minutter om dagen på at ryge, så vil mange få mere pausetid end deres ikke-rygende kolleger, siger Inge Haunstrup Clemmensen, der er overlæge og projektchef for sundhedsfremme på arbejdspladser i Kræftens Bekæmpelse.
Hun understreger, at tallene bygger på et skøn, eftersom nogle rygere pulser enten mere eller mindre og kan være både hurtigere og langsommere til at ryge en smøg.
I Dansk Erhverv kommer de mange røgfyldte minutter også bag på chefen for arbejdsmiljø og HR.
– Som ikkeryger bliver jeg da overrasket, for 50 minutter er meget tid. De fleste holder jo 30 minutters frokost, og da de færreste vel ryger alle deres cigaretter der, så skal rygepauserne jo tages på andre tidspunkter, siger Rikke Ørum.
Helt røgfri arbejdspladser kommer da også snigende herhjemme, og det er Kræftens Bekæmpelse meget begejstret for.
– Vi anbefaler et total forbud mod rygning i arbejdstiden, fordi rygning – ligesom alkohol – er noget, der hører privatlivet til. Er der ingen, der ryger, vil virksomhedens pause-regler også være ens for alle. Og her er det meget vigtigt at holde fast i, at det er rygning i arbejdstiden, der skal ophøre, og ikke pauserne, siger Inge Clemmensen.
Et totalforbud vil Dansk Erhverv dog ikke bakke op om.
– Det er op til den enkelte virksomhed. Men giver rygepauserne anledning til konflikter mellem medarbejderne, så kan det være en god idé at lave klare regler for, hvornår og hvordan man holder pauser, på samme måde som man har regler for Facebook og private opkald, siger Rikke Ørum.
Den generelle pausekultur er imidlertid truet på danske arbejdspladser – ikke kun af rygeforbud, men også af et mere projektarbejde og fleksible arbejdstider, hvor frikvarter er noget, man selv beslutter, forklarer professor ved Roskilde Universitet, Helge Søndergaard Hvid.
– Jeg taler jo ikke for, at man skal ryge. Men rygernes fordel er, at det er helt legitimt at sige, at man lige går til rygepause. For en ikkeryger kan det virke lidt underligt at gå over til en kollega, der er i gang med at arbejde, og sige ‘skal vi ikke lige holde en pause’, siger han, der forsker i arbejdsmiljø.
Men kaffesnakken og de fem minutters frisk luft er meget vigtigt for arbejdsdagen.
– For at være effektive bliver vi nødt til at også at koble af, og det gør vi i pausen. Dertil er pausen et forum, hvor man snakker uformelt med hinanden. Her kan man få idéer til arbejdet eller blive inspireret af andre kollegaer, siger han.