23. november 2024

Københavns Kommune vil sikre lægedækningen i hovedstaden med tre nye lægehuse, hvor der er plads til 15 praktiserende læger. Byen kæmper nemlig med massiv lægemangel.

Lægemanglen i Danmark har også ramt hovedstaden hårdt. København vil i 2023 have brug for 72 nye praktiserende læger. Det skyldes både, at byen hele tiden vokser, og at flere læger går på pension.

I efteråret 2018 var der over en længere periode ingen læger i byen, som tog imod nye patienter, og man oprettede derfor midlertidige regionsklinikker på Amager Hospital og Frederiksberg Hospital. For at sikre, at nye borgere i Københavns Kommune kan få en fast læge, søger kommunen nu om 21,6 millioner kroner fra regeringens ”Pulje til etablering af læge- og sundhedshuse” til at oprette tre nye lægehuse i byen. Samtidig vil Københavns Kommune bidrage med 7,2 mio. til de nye lægehuse. Pengene skal findes i kommunens kommende overførselssag i næste uge.

”København vokser, og sammen med lægemanglen betyder det, at flere københavnere i dag ikke har en læge tæt på hjemmet. Men det er vigtigt, at alle i København har mulighed for at få en fast praktiserende læge tæt på hjemmet, uanset hvor de bor i byen. Derfor skal vi hurtigst muligt have oprettet flere lægehuse i København – og det her er første, nødvendige skridt,” siger overborgmester Frank Jensen (S).

Kommunen vil placere de tre nye lægehuse på Bispebjerg, på Nørrebro og på Sluseholmen. De skal huse i alt 15 praktiserende læger, uddannelseslæger samt praksispersonale såsom sygeplejersker, bioanalytikere mv. Lægehuset på Sluseholmen skal ligge i en nybygget bydel, som lige nu ikke har en læge i nærheden.

”Det er helt afgørende for mig, at vi kan sikre alle københavnere samme mulighed for at leve et sundt og langt liv. Lægemanglen rammer sårbare københavnere hårdest, og derfor er jeg optaget af, at nogle af de nye lægehuse kommer til at ligge i udsatte områder som Bispebjerg og Nørrebro, hvor behovet er størst”, siger sundheds- og omsorgsborgmester Sisse Marie Welling (SF).

Problemet i København er en konsekvens af den generelle lægemangel i hele landet, og for at sikre lægedækningen, må der tiltrækkes nye læger til byen. De yngre læger ønsker i overvejende grad at nedsætte sig i flermandspraksis, hvor der er mulighed for at samarbejde og ansætte praksispersonale til at varetage de mange nye opgaver, som almen praksis overdrages.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.