23. november 2024

Fisk er lækkert, men kan den holde sig lige så længe som der står på pakken? <a href="https://pixabay.com/users/robsonmelo/">robsonmelo</a> / Pixabay

Fisk er lækkert, men kan den holde sig lige så længe som der står på pakken? robsonmelo / Pixabay

Kan man hælde frosne bær direkte i blenderen til en smoothie? Kan fisken altid holde sig til den dato, der står på pakken? Og er det helt sikkert for alle at spise rå æg nu?

Nej, nej og nej.

En undersøgelse, som YouGov har foretaget for Søndagsavisen, viser, at langtfra alle danskere ved, hvordan de skal håndtere en række af de helt almindelige fødevarer, de køber med hjem fra supermarkedet.

– Der er stadig danskere, der bliver syge af bakterier i den mad, de spiser. Der har vi i Fødevarestyrelsen stadig en opgave foran os med at informere folk om, hvordan de skal behandle en række fødevarer, siger Inge-Lis Kyllesbæk, der arbejder med fødevaresikkerhed i Fødevarestyrelsen.

For eksempel ved kun 12 procent af danskerne, at fisk fra supermarkedet skal spises inden et døgn, med mindre man kan opbevare fisken ved to grader derhjemme, ligesom den bliver i supermarkedet. Det er dog de færreste forbrugere, der kun har to grader i køleskabet – det måler oftest fem grader.

Et andet råd, som mange danskere har misset, lyder, at minimajs og sukkerærter skal koges, før de spises, hvis de ikke skal bruges i en varm ret, men spises i salater eller som snacks. Mindre end en femtedel (20 procent) ved det.

Frosne bær anbefaler Fødevarestyrelsen at give et opkog, hvis de skal bruges i smoothier eller andre retter, der ikke varmebehandles. Det skyldes, at styrelsen har fundet noro- og hepatitisvirus i frosne bær. Under halvdelen af danskerne, 38 procent, kender den anbefaling, som ikke gælder friske bær, der ikke har samme problemer med bakterier.

Og endelig ved kun 28 procent af danskerne, at Fødevarestyrelsen anbefaler brug af pasteuriserede æg til ældre, syge og børn, hvis man laver mad med æg, der ikke opvarmes, og vil være på den sikre side.

– Salmonella kan være i naturen, så der vil altid være en risiko, selvom den er lille. Vi kan ikke garantere 100 procent, at der ikke er salmonella i danske æg, og derfor bør folk med nedsat immunforsvar ikke spise æg, medmindre de har været opvarmet til 75 grader eller er pasteuriserede, fortæller Inge-Lis Kyllesbæk fra Fødevarestyrelsen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.