Det sker: Piger og drenge i jeans og anorakker, trussekorte kjoler og rockmusik. Allerede i 1950’erne spirede en ungdomskultur frem, som i den kollektive hukommelse hører til et tiår senere. Ny udstilling på Københavns Museum går på opdagelse i ungdomskulturens rødder.
Ny udstilling om dans og ungdomskultur i 1950’erne
Københavns Museum og Danmarks Rockmuseums nye udstilling 1, 2, 3 o’clock, 4 o’clock ROCK åbner 7. september. Den handler om popkultur, amerikanisering, idoldyrkelse og ikke mindst om at gå i byen og danse.
Ungdommens københavnske steder
1950’ernes ungdomsgeneration var de første der dyrkede en særlig ungdomskultur. Dansegulvet blev et frirum og dansen og musikken et sprog som de unge gjorde til deres eget på en måde, så de voksne ikke længere kunne følge med. For første gang skabte de unge helt bogstaveligt deres egne steder. De oprettede jazzklubber, hvor byens teenagere mødtes for at lytte til jazz og danse swing, samtidig med at ungdomsklubber med medbestemmelse poppede op over hele byen. Også her dansede de unge løs.
Fotografier af ung følsomhed
Udstillingen er bygget op med udgangspunkt i pressefotografen Helmer Lund Hansens mange stemningsfulde fotografier af livet på disse ungdommens steder, samt helt ny-indsamlet materiale til det kommende rockmuseum. Helmer Lund Hansen evnede i særlig grad at indfange den følsomhed, som alle teenagere – også 1950’ernes – er indbegrebet af.
De voksne kaldte dem ”Vilde dyr” og ”Rokkebøller” og avisernes overskrifter og læserbreve var fulde med bekymringer om den farlige rockmusik og de vilde dansetrin. Men på Helmer Lund Hansens billeder ligner de unge mest trykkede teenagere med brusende hormoner og bumser i hele hovedet.
Lokal /global ungdomskultur
Danmarks Rockmuseum, der er en enhed under Roskilde Museum, åbner i Roskilde i 2015, men præsenterer i denne udstilling udvalgte genstande, der knytter den lokalt forankrede københavnske ungdomskultur til en international ungdomskultur. F.eks. en original Tommy Steele sweater, der gemmer på historien om lægedatteren Hanne der mødte sit store idol gennem en konkurrence i Se og Hør og endte med at kysse ham farvel i lufthavnen, og den vinder-pokal, som danseparret Inge Birthe og Gummi-Jørn tog hjem fra VM i rock’n’roll i London i 1957. En titel der senere førte dem til Sri Lanka, hvor en rigmand hyrede dem til at optræde blandt hula-dansere, akrobater og tryllekunstnere.
Kridt danseskoene og prøv selv
Udstillingens mange historier om dans og musik sætter sig let som en kløe i dansefødderne. Heldigvis kan man også prøve de forbudte trin på egen krop i udstillingens to interaktive danseinstallationer, der henholdsvis byder på danseskole og glad dansefest.