19. marts 2024
person feeding white chicken outdoor

Arkivfoto: Alexandr Podvalny / <a href="https://www.pexels.com/photo/person-feeding-white-chicken-outdoor-375510/" rel="nofollow">Pexels.com</a>

En hobbybesætning med 18 høns i Søbjerg Huse øst for Sorø er smittet med fugleinfluenza.

Det viser prøver, som Statens Seruminstitut har analyseret, efter at flere høns fredag er fundet døde. Besætningen er konstateret smittet med den smitsomme og meget dødelige H5N1, og Fødevarestyrelsen afliver søndag de resterende dyr for at stoppe yderligere spredning af sygdommen.

Udbruddet er det er femte siden nytårsaftensdag, og det andet, som på få uger har ramt et privat hobbyhold.

-Som følge af et højt smittetryk blandt de vilde fugle har alle hønse- og fugleejere haft pligt til at holde dyrene inde eller overdækket siden november sidste år. De mange udbrud viser, hvor vigtigt det er, at hønse- og fugleejere holder deres dyr under tag, og skifter til rent fodtøj og overtøj, når de går ind til fuglene, siger kontorchef Jakob Munkhøj, Fødevarestyrelsen.

Kravet om overdækket fuglehold gælder indhegninger over 40 kvadratmeter. Mindre hønsegårde er undtaget fra kravet om overdækning. Fødevarestyrelsen anbefaler dog, at alle fugle bliver holdt i en indhegning, som er overdækket med fast tag, net eller tråd, og at dyrene altid får foder under tag, så vilde fugle ikke kan komme i nærheden af foder og drikkevand.

Fødevarestyrelsen anbefaler endvidere god hygiejne og skifte af fodtøj inden besøg i hønsegården.

Restriktionszoner øst for Sorø

Som følge af smitteudbruddet øst for Sorø har Fødevarestyrelsen natten til søndag oprettet en 3- kilometers beskyttelseszone og en 10-kilometers overvågningszone rundt om den smittede besætning ved Søbjerg Huse. I overvågningszonen er det bl.a. forbudt at sælge og flytte æg, høns og andre fugle, medmindre man får en særlig tilladelse fra Fødevarestyrelsen. I begge zoner skal ejere af høns og andre fugle desuden registrere deres fugle på landbrugsindberetning.dk.

Fødevarestyrelsen forventer tidligst at kunne ophæve restriktionerne 30 dage efter, at aflivning og desinfektion af hønsegården er afsluttet.

Hvis man som fugleejer ser høj dødelighed eller problemer med vejrtrækningen hos sine fugle, kan det være et tegn på fugleinfluenza, og man skal i så fald kontakte en dyrlæge.

Fakta: Seneste udbrud

  • Hobbyhold med 18 høns ved Søbjerg Huse, Sorø kommune, 15. januar 2022
  • Hønsebesætning med 100.000 æglæggende dyr i Stoholm, Viborg kommune, 7. januar 2022
  • Kalkunbesætning med 60.000 dyr ved Ruds Vedby, Sorø kommune, 3. januar 2022
  • Kalkunbesætning med 36.000 dyr ved Stokkemarke, Lollands kommune, 1. januar 2022
  • Hobbybesætning med 42 høns, ænder og gæs, Skaverup, Vordingborg kommune, 31. december 2021

Kilde: Fødevarestyrelsen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.