29. marts 2024

København: 11 aktivister er idømt betingede fængselsstraffe og organisationen bag protesten er idømt en bøde.

De 11 aktivister, der under klimatopmødet i København i 2009 udførte en fredelig aktion under gallamiddagen hos H.M. Dronning Margrethe, blev i dag idømt 14 dages betinget fængsel i København byret.

Aktivisterne blev dømt for ulovlig indtrængen, dokumentfalsk og for at udgive sig for at være en offentlig myndighed. Til gengæld blev de frifundet for majestætsfornærmelse § 115; en anklage som Justitsministeren ønskede taget i brug. Organisationen Greenpeace Norden blev idømt en bøde på 75.000 kr.

– Vi er glade for, at dommeren ikke lyttede til anklageren, der krævede høje bøder og indrejseforbud i 6 år. Retten har taget i betragtning, at det var en fredelig protest med et politisk sigte. Men jeg vil gerne stadig gøre klart, at vi finder fængselsdom – selvom den er betinget – ude af proportioner med den fredelige aktion, som de 11 aktivister udførte i håb om at råbe verdens leder op under klimatopmødet i København, siger Henrik Pedersen, kampagnechef i Greenpeace og fortsætter:

– Risikoen for hårde straffe kan afholde mange i fremtiden fra at deltage i fredeligt protester, der ellers er en vigtig del af et sundt demokrati.

Dommen faldt mandag efter at dommeren i Københavns Byret havde udsat domsafsigelsen i fredags.

De dømte i sagen er de tre, der gik op af den røde løber Juan Lopéz de Uralde (SP), Nora Christensen (DK/NO) og Christian Schmutz (SCH) og deres fem chauffører Morten Rasmussen (DK), Victor Rask (DK/SE), Guilhem the Crombrugghe (BE), Anders Redelius (SE), Thomas Müller (SCH). Udover de otte aktivister blev tre medarbejdere dømt; Joris Thijssen (NE), Melanie Francis (UK) og Dima Litvinov (SE/US).

– Vi glæder os til at kunne se fremad, og beskæftige os med det, det hele handler om. Det er tid til at fokusere på det kommende COP17 i Durban, hvor verdens leder ikke må gentage fiaskoen fra klimatopmødet i København, men i stedet tage truslen mod vores klima alvorligt og handle på det, siger Nora Christiansen, aktivist og teamleder i Greenpeace International.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.