Hjemløse fortrænges af organiserede flaskesamlere

København: Københavnske hjemløse presses af organiserede flaskesamlere. Det skriver Politiken.dk.

Hvor det for få år siden primært var hjemløse og alkoholikere der samlede flasker, så er det i dag i høj grad organiserede pantsamlere med asiatisk og romabaggrund.

– Området omkring Kongens Have og Kgs. Nytorv bliver styret benhårdt af kinesiske flaskesamlere, der arbejder i hold hele dagen og kan blive korporlige. Den anden ende af Strøget ved Rådhuspladsen bliver styret af østeuropæere, siger Bo Jochimsen, pædagog og gadeplansmedarbejder i Projekt Udenfor til Politiken.

Også hjemløse-kontaktstedet Kofoeds kælder oplever at pantindsamlingen er blevet mere organiseret:

– Vores indtryk er, at romaer bliver kørt herop i minibusser for at arbejde. En bagmand går og samler penge ind blandt dem, så de truer de hjemløse, fordi de har fået besked på at samle penge sammen. Det er gadens regler, og de er stærkere i forhold til de hjemløse, som typisk er misbrugere eller psykisk syge, siger Kim Clemen, sektionsleder i Kofoeds Kælder

Formand for Rådet for Socialt udsatte, Preben Brandt, mener ikke, at der kan eller bør gøres noget ved den nye sociale udfordring:

– Flaskesamling, tiggeri og prostitution er frie erhverv med en dynamik, hvor de mest driftige vinder efter gadens regler. Det skal man ikke bygge nogen moraliseren ind i, for ingen burde være så fattige, at de er nødt til at tigge, prostituere sig eller samle flasker.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.