19. april 2024

Arbejdsmarked: Det private jobfirma Aorta har taget penge for flere kurser, selvom de ledige tømrere ikke modtog nogen undervisning. Det fortæller netavisen Avisen.dk. Lodret svindel, siger tømrernes A-kasse.

Den arbejdsløse tømrer Flemming Nielsen blev sidste mandag sendt på kursus hos det private jobfirma Aorta. Men i stedet for at få hjælp til at søge job, fik han at vide, at han blot skulle komme tilbage efter fire uger og udfylde en evaluering. Kurset var betalt af Københavns Jobcenter, men det var ren selvstudie. De kunne ikke hjælpe ham, fordi han var bygningsarbejder.

– Jeg kom klokken ni og var ude af døren igen klokken ti. Jeg skulle bare gå ud og søge job, sagde de, men det har jeg jo gjort hele tiden, griner 49-årige Flemming Nielsen.

Jobcenter København vil ikke fortælle, hvor mange penge Flemming Nielsens kursus koster kommunen. Men Avisen.dk erfarer, at lignende kurser hos Aorta koster 1600 kroner per ledig om ugen. For et fire ugers kursus med 30 deltagere er regningen omkring 190.000 kroner.

Ifølge tømrernes A-kasse i København, har Aorta taget penge for kurser i mindst tre andre tilfælde ud over Flemmings uden, at de ledige tømrere har modtaget noget undervisning.

– Det er lodret svindel. Det er en nem måde at tjene penge på, siger Jette Gottlieb, leder af A-kassen.

Skulle lægge kabale
Det er et udbredt problem, at ledige sidder og kukkelurer, når de private jobfirmaer skal stå for kurser og aktivering. Det forklarer en lang række A-kasseledere, som har deltaget i Avisen.dk’s undersøgelse af de private jobfirmaer.

– En elektriker skulle på ti ugers kursus, og havde lavet sit CV efter de første to timer. De næste ti uger skulle han brug på at lægge kabale. Manden havde arbejdet 6 år i træk, men fik ingen hjælp til at komme tilbage i job, siger Jørgen Poulsen, leder af Elfagets A-kasse.

Tømreren Flemming Nielsen har været arbejdsløs siden december og siden er arbejdsløsheden blandt tømrere fortsat med at stige. Han havde derfor ønsket at komme på kurser i sikkerhed og de nye værktøjer i tømrerfaget, for så ville han have bedre chancer for at få et nyt arbejde. I stedet blev han sendt på kursus, uden undervisning hos det private jobfirma. De gav ham en ’individuel tidsplan’, som blot lød, at han selv skulle finde ud af det hele.

– Det er ærgerligt og spild af tid. Når jeg fortæller det til andre, så ryster de på hovedet og tror det er løgn, mener Flemming Nielsen.

Aortas ejer, cand. merch. Hans Poulsen, siger til Avisen.dk, at han vil fortsætte kurserne. Han mener ikke, at det giver mening at bede de ledige om at sidde ved skolebænken under hele forløbet.

– De ledige har lavet en personlig markedsføringsplan sammen med os. Og så skal de ud og søge job og tale med arbejdsgivere, siger Hans Poulsen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.