23. april 2024

Hele landet: SKATs kontrol med rengøringsmedarbejdere viste illegal arbejdskraft, sort løn, falske sygesikringsbeviser og medarbejdere, der tog benene på nakken.

SKAT har sammen med Politiet kontrolleret rengøringen i tre af de store dagligvarekæder i Jylland og på Sjælland, og her var nok at tage fat på.

SKAT mødte 30 rengøringsmedarbejdere, hvoraf tre opholdt sig illegalt i Danmark, to stak af, tre arbejdede sort og én blev tilbageholdt af politiet, da han ikke vidste, hvem han var, eller hvor han kom fra. Det har senere vist sig, at vedkommende også opholdt sig illegalt i Danmark.

SKAT har som et led i den landsdækkende indsats mod sort arbejde i rengøringsbranchen henvendt sig til dagligvarekæderne. Både for at lave et samarbejde om en kontrol af rengøringsmedarbejderne i deres butikker, og for at præsentere dagligvarekæderne for en ”pakke” af gode råd ved indgåelse af kontrakten, så de fremadrettet kan forebygge risikoen for sort og illegal arbejdskraft.

Dagligvarekæderne har taget positivt imod SKATs pakke med gode råd og har udtrykt begejstring over at få et redskab til forebyggelse af sort arbejdskraft.

– På aktionen mødte vi hele paletten af uregelmæssigheder, siger afdelingsleder Hanne Nielsen.

– Resultatet er meget nedslående. Ved forholdsvis få kontroller har vi set illegal arbejdskraft, uregistrerede underleverandører, folk der løb væk, sort løn, manglende opholds- og arbejdstilladelse og brug af falske sygesikringsbeviser.

Kontrolaktionen omfattede kontrol af rengøringen i 15 dagligvarebutikker, der har valgt at udlicitere rengøringen. SKAT mødte 30 personer, men nåede kun at tale med 28, da to af personerne løb bort, da SKAT dukkede op.

Af de 28 rengøringsmedarbejdere, SKAT talte med, blev tre taget med af politiet og er allerede sendt ud af Danmark, da de ikke opholdt sig lovligt i Danmark.

En fjerde person blev også taget med af politiet, men det var ikke muligt at afgøre hans identitet, da han ikke kunne huske, hvad han hed eller hvilket sprog, han talte. Det har efterfølgende vist sig, at vedkommende opholdte sig illegalt i Danmark og derfor er sendt ud af Danmark.

På aktionen blev det også konstateret, at der i fire tilfælde blev brugt underleverandører. I mindst to situationer var der tale om uregistrerede underleverandører, der altså ikke betaler skat og moms af indtægterne.

– Aktionen har desværre vist, at indsatsen mod sort arbejde fortsat er meget nødvendig, siger Hanne Nielsen og udtrykker samtidig glæde over den positive tilgang, SKAT bliver mødt af erhvervslivet, som også ønsker problemerne løst og gerne vil medvirke til at forebygge risikoen for sort arbejde.

En af de kæder, SKAT besøgte inden aktionen for at præsentere de gode råd til kontrakt-forslag, var Coop.

Jette Zakariasen fra Coop forklarer, at de allerede havde stor fokus på ovenstående problemstillinger i forvejen og havde indført punkter i deres nuværende kontrakter, der skulle forebygge dette.

Jette Zakariasen siger, at hun ser det som en stor fordel, at kunne forebygge risikoen for sort arbejde yderligere via SKATs pakke med gode råd, som hun allerede har indarbejdet i Coops nye kontrakter. Hun ser det som en stor fordel, at Coop selv har en mulighed for at kontrollere, at de rengøringsmedarbejdere, der er ansat i rengøringsfirmaet, også har orden i papirerne, og at der indberettes løn og afregnes A-skat på dem.

Jette Zakariasen udtaler, at Coop på ingen måde vil tolerere, at der ikke er orden i tingene og at det strider imod Coops etiske værdier. Hvis aktionen skulle vise, at det er hos Coop, der har været uregelmæssigheder, vil hun følge op på det.

SKAT fortsætter i den følgende tid den landsdækkende indsats mod sort arbejde i rengøringsbranchen, både i form af vejledning til køberne af rengøring og i form af kontrol af rengøringsfirmaerne.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.