27. marts 2023

Hele landet: Danske læger udskriver store mængder receptpligtig medicin til helt raske danskere.Det skriver Søndagsavisen.

Der er tale om medicin som skal forebygge fx åreforkalkning og knogleskørhed, men ofte virker medicinen kun på få procent.

Formand for Lægeforeningen, Henrik Dibbern mener at lægerne lader sig påvirke af medicinalindustriens markedsføring til at udskrive mere medicin.

– Al den medicin, der bliver udskrevet, gør hverken fra eller til for langt de fleste patienter. Enten bliver de syge alligevel, eller også kommer de aldrig til at fejle noget. Det er ofte kun hos ganske få procent, at det gør en forskel. Til gengæld risikerer man at få ubehagelige bivirkninger, siger Henrik Dibbern til Søndagsavisen.

Ifølge Søndagsavisen er der primært tale om medicin mod forhøjet kolesteroltal, for højt blodtryk, depression og knogleskørhed.

Professor og direktør i på det medicinske forskningscenter Nordic Cochrane Center, Peter Gøtszche mener at man sygeliggør en stor del af den danske befolkning, selvom de er raske og tager sig selv som eksempel:

– Jeg er for eksempel selv oppe i årene og har ikke den samme muskelstyrke, som da jeg var 30. Men det er jo ikke sygeligt. Det er helt normalt, så det er forkert at give mig medicin mod det, siger han og fortsætter:

– Medicinalindustriens største indtægtskilde er faktisk raske mennesker. Ikke de syge. Der er for få af de syge.

Viceadministrerende direktør i medicinalindustriens brancheforening, LIF, Henrik Vestergaard er uenig og mener, at den store mængde medicin, som danskerne forbruger årligt, redder mange liv.

Kilde: Søndagsavisen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.