Britta Nielsen idømt 6,5 års fængsel

Københavns Byret. Foto: Per Johansen.

Britta Nielsen blev i dag idømt 6 år og 6 måneders fængsel for groft bedrageri, misbrug af offentlig stilling og dokumentfalsk af særlig grov beskaffenhed.

Dommen faldt i Københavns Byret.

Den 65-årige tidligere ansatte i Socialstyrelsen overførte i løbet af 25 år 117 millioner kroner til sig selv. Pengene tog hun fra satspuljerne, der skulle være brugt til projekter for svage og udsatte borgere.

Bedrageriet begyndte, da familien kom i økonomiske problemer i forbindelse med et huskøb i Hvidovre. På det tidspunkt var børnene små.

I retten forklarede Britta Nielsen, at hun indtil omkring 2012 oprettede fiktive sager og anvendte disse til at få overføt penge til sig selv. Blandt de fiktive sager var “Foreningen Hjælp til Selvhjælp”. Britta nielsen havde oprettet en postboks på Hvidovre Posthus, som hun modtog kontoudtog i fra de banker, hun havde opretet konti i.

Hun har også fundet beløb som f.eks. var kommet retur fra en modtager, eller som ikke var blevet fordelt, ligesom hun oprettede fiktive tillægstilskud. Pengene blev så overført til hendes egne konti.

Ingen forældelse
Britta Nielsen ønskede, at en del af sagerne skulle afvises som forældede, men retten fandt, at selvom gerningsperioden strakte sig helt tilbage til 1993, så var der ikke tale om forældelse, da overførelserne var sket kontinuerligt og fra Socialministeriet eller de underliggende styrelsers konti.

Forsvaret mente også, at det burde have en betydning for strafudmålingen, at kontrollen med udbetalingen af midlerne var mangelfuld.Men det mente retten i ikke.

Retten har ved strafudmålingen blandt andet lagt vægt på beløbets størrelse, ca. 117 mio. kroner, at der er tale om 298 overførelser foretaget i en meget lang gerningsperiode fra 1993 til 2018, at pengene blev taget fra SATS-puljerne, der var beregnet til projekter for udsatte og svage borgere og at Britta Nielsen i den forbindelse misbrugte sin offentlige stilling, at bedrageriet blev udført på hendes eget initiativ, og at hun løbende udviklede sin fremgangsmåde, samt at at hun videreoverførte 400.000,00 kr. til en konto i Sydafrika den 27. september 2018 og overførte i alt 700.000,00 kr. til sin søns konto i Sydafrika den 29. september og den 8. oktober 2018, selvom hun den 24. september 2018 ved en mail fra en kollega var blevet bekendt med, at hendes sager i Socialstyrelsen blev undersøgt, og hun den 26. september 2018 var blevet bortvist fra Socialstyrelsen.

Udover seks år og seks måneders fængsel konfiskerede retten godt 113 millioner kroner, diverse usb-stik, en Scandisk og et dokument vedrørende betalingsmodtagere af SATS-puljer.

Retten bestemte også, at Britta Nielsen skal betale sagens omkostninger.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.