29. marts 2024

Regionsrådet i Region Hovedstaden har, som den første region, besluttet at nedsætte et særligt udsatteråd, der skal sætte fokus på socialt udsatte borgere. Rådet får 12 repræsentanter fra frivillige organisationer, kommunale og regionale aktører.

Hvordan hjælper vi bedst de mest udsatte borgere? Det spørgsmål skal et nyt udsatteråd i Region Hovedstaden forsøge at give svaret på. Et af de områder det nye Udsatteråd skal beskæftige sig med er sundhedsområdet. Socialt udsatte mennesker har en markant kortere gennemsnitslevealder end resten af befolkningen og det skyldes både livsstil og vaner, men også at mange tilbud i sundhedsvæsnet ikke er indrettet til at håndtere de særlige behov, som denne gruppe har.

– Vi har et særligt ansvar for at gøre en ekstra indsats for dem, der har mest behov. Vi vil gerne sikre, at alle har lige adgang til sundhed, og derfor nedsætter vi nu et særligt udsatteråd, som skal tale socialt udsattes sag, bl.a. overfor os politikere i regionsrådet. For mig er det utroligt vigtigt, at vi får konkrete input fra brugerne, så vi bedst muligt kan understøtte deres ønsker og behov til et bedre liv, siger regionsrådsformand Sophie Hæstorp Andersen (S).

Bredt funderet
Udsatterådet bliver bredt funderet med repræsentanter fra en lang række frivillige organisationer, der dagligt får konkrete erfaringer med samspillet mellem f.eks. bosteder, kommuner og sundhedsvæsnet. Derfor er håbet, at udsatterådet kan pege på punkter i samarbejdet, som kan forbedres og dermed sikre socialt udsatte en bedre livskvalitet.

– Udsatterådet skal ikke behandle enkeltsager, men kigge på strukturen og hjælpe med at sikre, at værdifuld viden også kommer frem til beslutningstagernes bord. Det skal hjælpe med at sikre, at de mest udsatte får en stemme i f.eks. regionsrådet og på den måde hjælpe til, at vores sundhedsvæsen bliver bedre indrettet, siger Sophie Hæstorp Andersen.

Skal sikre dialog
En af Udsatterådets opgaver bliver at planlægge et møde en gang om året, hvor rådet mødes med repræsentanter fra forskellige brugergrupper og politikere for at gå i dialog om udvalgte emner. Derudover skal udsatterådet løbende arbejde for at sikre dialog mellem administration, politikere og socialt udsatte borgere.

Fakta om udsatterådet:
Udsatterådet sammensættes af 12 repræsentanter for frivillige organisationer, kommunale og regionale aktører, der arbejder med socialt udsatte borgere og har indgående kendskab til deres behov.

De 12 organisationer er:
• Reden København (KFUK)
• SIND
• WeShelter
• Omsorgscenter Thorsgade (Røde Kors)
• Børns Vilkår
• Gadejuristen
• SAND – De hjemløses landsorganisation
• LAP – Landsforeningen af nuværende og tidligere psykiatribrugere
• Socialsygeplejerskerne
• Sociolancen (samarbejde mellem Region Hovedstadens Akutberedskab, Københavns Kommune og Hovedstadens Beredskab)
• Kompetencecenter for Dobbeltdiagnoser i Region Hovedstadens Psykiatri
• Den Sociale Virksomhed, Region Hovedstaden
Kilde: Region Hovedstaden

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.