I dag åbner Roskilde Dyrskue
I dag åbner Roskilde Dyrskue. PRfoto: Roskilde Dyrskue.
I dag åbner Roskilde Dyrskue. PRfoto: Roskilde Dyrskue.

For 48. gang slås de røde porte op til Roskilde Dyrskue og mere end 1.800 dyr og mange tusinde gæster.

Roskilde Dyrskue har inviteret statsministeren til at holde åbningstalen, og det glæder Povl Fritzner, der er formand for Roskilde Dyrskue:

– Vi er stolte af, at statsministeren vil åbne Roskilde Dyrskue og dermed markere landbrugets betydning for Danmark.

Ved Åbningsceremonien, der finder sted klokken 11.30 taler også borgmester i Roskilde Kommune Joy Mogensen samt Povl Fritzner.

1.800 dyr skal bedømmes
Dyrene er i fokus på Roskilde Dyrskue. Mere end 1.800 landbrugsdyr bedømmes i hver deres kategori og præmieres efterfølgende. Her er malkekvæg, får, geder, heste, fjerkræ og de helt store kødkvæg. Følg bedømmelserne i ringene og bliv klogere på, hvad der adskiller et vinder-dyr fra sine kolleger.

500 heste
I år er der tilmeldt 296 heste fordelt på 29 racer. Fra de helst store racer som Clydesdale og Jyske Heste til de helt små Miniature-heste. 200 heste optræder i Det Store Hesteshow, hvor forskellige racer viser deres fortrin og særlige kundskaber i et flot koreograferet show.
Er du til hestekræfter der larmer, så kig med, når der hver dag er Traktortræk, hvor toptunede traktorer kæmper om, hvem der kan trække det tungeste læs.

Masser af maskiner
Flere end 150 maskinudstillere giver dig et kig ned i landmandens værktøjskasse. Her handles store og små maskiner og selvom du ikke står lige for at skulle købe en mejetærsker i million-klassen, så tag alligevel et kig i maskinudstillingen. Her er tonstunge traktorer, lette radrensere og fremtidens teknologi, som førerløse traktorer og Google-briller til landbruget.
Også i maskinudstillingen er der masser af hestekræfter. Skuets største er nok Fendt 1050, der med sine 500 heste må siges at høre til blandt de tunge racer.

Smagen af dansk landbrug
Roskilde Dyrskue har i år arbejdet med at gøre maden til en del af oplevelsen. Du kan stadig få hurtig fast food, men vil du smage mere på det danske landbrugs produkter, så er der flere tilbud til dig.
Vil du hellere selv have en finger med i spillet, så kan du tage del i et af de 5 madværksteder. I fødevareudstillingen Spisekammeret kan gæster under kyndig vejledning lave mad med sæsonens råvarer og på Gårdspladsen for kvæg, kan børn lave deres helt egen mini-burger og lære mere om sund mad og danske råvarer.
I Smageteltet byder bonden til bords: En landmand tilbereder sine produkter for gæsterne og fortæller imens om produktionen.

Book en landmand
I år har gæsterne mulighed for at se dyrskuet med en landmands øjne. Via hjemmesiden kan man booke en guidet tur rundt på pladsen; en tur som man selv tilrettelægger sammen med guiden. Vil man helst høre om malkekvæg, så besøger man sammen kvægstaldene og kan stille alle de spørgsmål man har lyst til. Rundviserne er engagerede landmænd, der glæder sig til, at vise folk rundt.

Børn udstiller dyr
4H afholder traditionen tro et børnedyrskue under Roskilde Dyrskue. Her udstiller børn deres kæledyr og de præmieres efter deres viden om dyret. I 4H-området kan børn tage et mini-traktor-kørekort, snitte sin egen blyant og brænde kul, mens man får en snak om naturen.
På Zoos børnescene er der løbende underholdende undervisning, hvor der blandt andet parteres dyr, og fortælles om dyrets opbygning. Man kan også følge fåreklipperen Davis Wotton, når han klipper får.

Tre tilrettelagte ruter bringer gæsterne nemt rundt på Dyrskuepladsen og frem til gode børneoplevelser. Ad Børneruten kommer man igennem Naturstien på Jagt & Hundeområdet, hvor de bla. kan skyde med bue og pil eller luftgevær. Og videre til Malkerobotten, hvor køerne malkes. Gå også forbi halmlabyrinten – en sikker fornøjelse.

Se mere om Roskilde Dyrskue på www.roskildedyrskue.dk

123456789

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.