23. april 2024

Arkivfoto: <a href="https://pixabay.com/users/Unsplash/">Unsplash</a> / Pixabay

Antallet af danskere, der lever af overførselsindkomster, er nu så stort, at det næsten matcher antallet af danskere med et fuldtidsjob. Det skriver Søndagsavisen.

Arkivfoto: Unsplash / Pixabay

2,180 millioner danskere er i dag fuldtidsbeskæftigede, mens 2,147 millioner lever af overførselsindkomst. Det svarer til, at der er 101 danskere med et fuldtidsjob for hver 100 danskere på forsørgelse. Tallene stammer fra beregninger, som den liberale tænketank Cepos har lavet på baggrund af Finansministeriets udgivelse ’Økonomisk Redegørelse’ fra 2015 samt Danmarks Statistik.

– Vi har mere end 2,1 millioner danskere, som forsørges af staten. Det er et alt for højt tal, som viser, at vi har en unødig byrde på de arbejdende danskere, siger Mads Lundby Hansen, vicedirektør og cheføkonom i Cepos, til Søndagsavisen.

Tallene dækker over alle former for overførselsindkomster – eksempelvis kontanthjælp, SU, folkepension og barsel. Derfor kan man heller ikke se opgørelsen sort/hvidt, mener Bent Greve, professor ved institut for Samfundsvidenskab og Erhverv på Roskilde Universitet.

– Vi har prioriteret at give unge SU, da vi prioriterer uddannelse højt. Vi har også prioriteret, at der skal være plads til barselsorlov. Desuden sidder mange ældre på den laveste takst af folkepension, siger Bent Greve.

Heller ikke Lars Andersen, direktør i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, finder tallene bekymrende.

– Det er rigtigt, at tallet fordeler sig til 50-50. Man skulle tro, at Danmark ligger dårligt i sammenligning med andre lande. Sådan er det ikke. Vi er faktisk blandt de bedste på det område, siger Lars Andersen.

I Cepos mener man, at det er nødvendigt med reformer for at få flyttet flere væk fra overførselsindkomsterne. Lars Andersen peger dog på, at der allerede er tiltag i gang – blandt andet at hæve pensionsalderen og at få unge hurtigere i uddannelse. Han afviser blankt at sænke kontanthjælpen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.