Flere ældre og færre unge håndværkere

Mens antallet af håndværkere over 60 år i Region Hovedstaden stiger, så falder antallet af unge, som vil overtage værktøjskassen

Flere håndværkerne er blevet grå i toppen. I dag arbejder 2.400 over 60 år i Region Hovedstanden i bygge- og anlægsbranchen. Det er 1.000 flere end for 12 år siden. Modsat retning går det med de unge under 30 år. Dem er der i dag 9.900 af mod 13.500 for 12 år siden. Det viser tal fra Dansk Byggeri.

– Vi kan jo desværre konstatere, at der er for få unge, der tager en håndværkeruddannelse eller har lyst til at arbejde i vores branche, mens vi er for mange, der nærmer sig pensionsalderen. Vi skal have nogen til at overtage stafetten, når vi andre går på pension, ellers kommer vi til at stå med en udfordring – ikke bare i byggebranchen, men i hele Danmark, siger formand for Dansk Byggeri Hovedstaden, Søren Tscherning.

Hvis ikke udviklingen bliver vendt, så kommer de danske bygge- og anlægsvirksomheder allerede i 2018 til at mangle arbejdskraft, viser Dansk Byggeris Arbejdsmarkedsanalyse 2015.

– Der bliver brug for alle hænder i nær fremtid, så jeg håber, at de mange store byggeprojekter, som skyder op i vores region, er med til at vise de unge, hvad de kan være med til at skabe, hvis de vælger en erhvervsuddannelse. Se fx det nye superhospital i Hillerød eller Panuminstituttet i København, siger formand for Dansk Byggeri Nordsjælland, Jørgen Simonsen.

Heldigvis er Region Hovedstaden et af de steder i landet, hvor der er forholdsvis store ungdomsårgange. Ifølge tal fra Danmarks Statistik er der omkring 222.000 unge mellem 15 og 30 år.

– Vi har en udfordring med ikke bare at fortælle de unge, men også deres forældre, at der er gode fremtidsmuligheder i at vælge en erhvervsuddannelse. Det gælder både jobsikkerhed, men også muligheden for at læse videre. Mange forældre tror desværre, at det kun er gymnasiet, der er den sikre vej til en god fremtid. Men det samme gælder jo for erhvervsuddannelserne, siger Jørgen Simonsen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.