19. april 2024

Sidste år iværksatte Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi en indbrudsindsats for at få antallet af indbrud i privat beboelse ned. Indsatsen blev lavet i tæt samarbejde med Sorø Kommune og den ser nu ud til at bære frugt.

I en årrække, har Sorø Kommune været meget plaget af indbrud i privat beboelse og derfor blev der søsat et projekt, hvor en lang række lokale samarbejdspartnere fra kommunen og Falck over forsikringsselskaber til SSP og Post Danmark, var med til at komme med idéer til en indsats, som kunne nedbringe antallet af indbrud.

I løbet af 2014 og 2015 er mange af disse ideer ført ud i livet. F.eks. har der været tryghedsvandringer flere steder i kommunen, som bl.a. har betydet, at hække er klippet ned og lys er sat op udvalgte steder. Desuden har alle kommunens 17 lokalråd været aktive i forbindelse med at få flere til at tilmelde sig Nabohjælpsordningen. Det har virket, for antallet af tilmeldte borgere er ca. fordoblet i løbet af det seneste år.

Der har også været husstandsomdelte foldere, tryghedskampagner i supermarkeder og sms-ordninger, så kommunens hjemmeplejere får direkte besked fra politiet om aktuelle indbrud eller med opfordring om hjælp til at holde ekstra øje i deres område.

Politiet har ydermere foretaget analyser, der har vist, hvor og hvornår indbruddene typisk foregår. På baggrund af den viden, er patruljeringen i kommunen blevet planlagt, så politiet er synligt i de mest udsatte områder og tidspunkter i forhold til indbrudstyvene. Og endelig har politiet foretaget en del præventive besøg hos kendte lokale kriminelle, hvor betjentene har fået en snak med dem og fortalt om det store fokus, der er på indbrud.

– Hele paletten af tiltag har nu vist sig at bære frugt. I begyndelsen af 2015 kunne vi se, at indbrudskurven i Sorø Kommune begyndte at knække, og udviklingen går nu i den rigtige retning, med et fald på 15 % sammenlignet med tilsvarende periode sidste år. Så nu handler det om at fastholde den positive udvikling. Det forudsætter, at der fortsat er fokus på ”Nabohjælp”, at folk sikrer deres boliger og i det hele taget er opmærksomme i deres lokalområder, og giver os besked, hvis de ser noget mistænkeligt, siger vicepolitiinspektør Allan Holm.

Han suppleres af borgmester i Sorø Kommune Gert Jørgensen:

– Det er meget tilfredsstillende, at vi nu ved fælles indsats har fået vendt udviklingen på indbrudsområdet. Det viser, at samarbejde og det lange seje træk er vejen frem i kampen mod kriminalitet. Men nu er det vigtigt, at de gode resultater ikke bliver en sovepude, og at vi holder fast i det, vi har opnået og fortsætter de gode tiltag mod indbrud. Der skal lyde en stor tak for den store indsats blandt borgerne i lokalområderne samt til politiet, siger Gert Jørgensen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.