Kommunerne er blevet mere erhvervsvenlige
Det er blevet nemmere og billigere at drive virksomhed i flere af landets kommune. Den generelle erhvervsvenlighed i kommunen er stigende, det viser en ny analyse fra Dansk Byggeri.

Den lokale genbrugsplads har åbent i flere timer, der bliver holdt flere dialogmøder med de lokale virksomheder, og størrelsen på skatter og afgifter er faldet. På 16 ud af 22 parametre om alt fra skatter og afgifter til ventetiden på en byggetilladelse og åbningstiden på genbrugspladsen er kommunerne blevet mere erhvervsvenlige. Det viser en analyse af kommunernes samlede erhvervsvenlighed, som Dansk Byggeri har lavet.

– Flere kommuner har indset, at det betaler sig, at være erhvervsvenlig. Det er særligt de mindre kommuner i yderområderne, der gør en stor indsats for at være imødekommende overfor de lokale virksomheder, mens kommunerne i storbyen får vækst, arbejdspladser og tilflyttere serveret på et sølvfad på trods af de mindre erhvervsvenlige beslutninger, som nogle gange tages på rådhusene rundt omkring, siger erhvervspolitisk chef i Dansk Byggeri Torben Liborius og uddyber:

– Blandt andet er dækningsafgiften et af de steder, hvor der virkelig sker positive forandringer. 19 kommuner har i løbet af det sidste år valgt at nedsætte afgiften og yderligere fire har helt afskaffet den. På samme måde har flere kommuner også afskaffet gebyret på sagsbehandlingen af byggetilladelser. Det er en klar forbedring af erhvervsvenligheden.

Mens erhvervsvenligheden er steget på 16 parametre, er det gået tilbage på fem. Det gælder blandt andet gebyret på adgangen til de kommunale genbrugspladser.

– Det vigtigste er, at det generelt set går den rigtige vej, og når vi nu kortlægger, hvor udfordringerne ligger, så har kommunerne noget at arbejde videre med. Vores oplevelse er i hvert fald, at der både på kommunekontorerne og i kommunalbestyrelserne i højere grad bliver tænkt på, hvordan man gør det attraktivt at drive virksomhed i lokalområdet, siger Torben Liborius.

123456789

Skriv et svar