24. april 2024

Sundhedsstyrelsen kommer nu med nye anbefalinger til spædbørns og småbørns ernæring. Og der er en række ændringer i forhold til tidligere anbefalinger.

F.eks. anbefaler Sundhedsstyrelsen nu, at spædbørn ikke bør få komælk i hele det første leveår. I stedet skal det have modermælk eller modermælkserstatning. Årsagen er, at komælk har et proteinindhold, der er cirka tre gange så højt som modermælk og et lavt jernindhold. Der er dokumentation for, at for meget protein i spædbørnsalderen har betydning for udviklingen af overvægt senere i livet.

Også jerntilskud, har Sundhedsstyrelsen nye anbefalinger om. Her anbefaler man ikke længere jerntilskud til børn født til tiden i perioden 6-12 måneder. Behovet for jern bør fra 6-måneders alderen dækkes af en jernholdig kost med blandt andet kød og fisk. Børn født for tidligt skal stadig have jerntilskud.

Men den fisk, som skal være med til at dække jernbehovet må ikke være store rovfisk som f.eks. tun – det gælder også tun på dåse. Årsagen er at der kan være risiko for, at barnet får for meget kviksølv gennem maden, og et højt indtag af kviksølv kan påvirke hjernens udvikling negativt. Anbefalingen gælder for børn under tre år.

Sundhedsstyrelsen anbefaler nu, at glutenholdige produkter gives i variation med ikke-glutenholdige produkter og i stigende mængde fra barnet begynder på skemad. Det vil sige, at glutenholdig kost kan gives, før barnet fylder 6 måneder.

Desuden anbefales det, at børn tilbydes mange forskellige smags- og konsistensindtryk allerede fra 6-måneders alderen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.