25. april 2024

Bøvl og bureaukrati forhindrer ældre på plejehjem i at få udleveret bleer, når de har behov for det. Det skriver Søndagsavisen.

Man skulle tro, at det var ligetil, når en ældre medborger får brug for bleer. Men sådan er det ikke. Sagen skal nemlig behandles i flere instanser i kommunen – bl.a. en såkaldt blekoordinator – før den ældre kan få udleveret bleer.

Proceduren tager ofte otte dage. I den periode må den ældre selv skaffe bleer på anden måde. Proceduren er vidt udbredt over hele landet, erfarer Søndagsavisen.

Ansatte på plejehjemmene finder situationen helt grotesk:

– Blekoordinatoren ser slet ikke patienten, og alligevel siger hun nogle gange, at der slet ikke er behov for en ble, og så får jeg ikke det, jeg beder om, siger Laila Sommer, der har arbejdet mange år som sosu-assistent på Bornholm.

– Det er et helt vildt dokumentationshysteri. Og hvis beboeren er blevet bedre eller dårligere i mellemtiden, kan jeg begynde forfra. Så kan det være, vedkommende ikke har behov for en stor ble, og så skal man igennem hele møllen igen, siger hun.

Kommunernes Landsforening forsvarer ordningen.

– Vi bruger blekoordinatorerne, fordi det kræver særlig faglig viden, siger Michael Ziegler, formand for Løn- og Personaleudvalget i KL og fortsætter:

– Vi vil gerne have, at bleer bliver brugt som den sidste løsning. Derfor vil vi gerne motivere plejehjemmene til at træne de ældre, så de ikke behøver bleen. Det er mere værdigt for borgerne. Desuden får vi ofte kritik for, at vi bruger for mange bleer.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.