Kina skal lære jordopresning af Region Hovedstaden
På en rejse til Jiangsu-provinsen i det østlige Kina indleder Region Hovedstaden nyt samarbejde om jordoprensning.

En dansk delegation med regionsrådsformand Sophie Hæstorp Andersen (S) i spidsen rejser i disse dage til Kina på et særligt erhvervsfremstød i Jiangsu-provinsen. Delegationen består af regionale politikere og samarbejdspartnere fra både offentligt og privat regi i Region Hovedstaden.

Og et af de vigtige punkter på dagsordenen bliver jordoprensning. Her har Region Hovedstaden nemlig har stor ekspertise og erfaring.

Delegationen består af regionale politikere og samarbejdspartnere fra både offentligt og privat regi i Region Hovedstaden. Og et af de vigtige punkter på dagsordenen bliver jordoprensning.

Her har Region Hovedstaden nemlig har stor ekspertise og erfaring.

Under rejsen vil der være en officiel underskriftsceremoni i hovedstaden Nanjing i Jiangsu-provinsen, hvor et særligt samarbejde om jordoprensning formelt træder i kraft. Helt konkret har man allerede i millionbyen Wuxi aftalt at gå i jorden på en forurenet grund for at vise, hvad Region Hovedstaden egentlig kan, når man allierer sig med danske virksomheder som eksempelvis COWI og Geo, der også er med på rejsen.

– Her er der én af regionens kerneopgaver i spil, som gerne skal sprede sig til en lang række fordele som øget eksport af danske produkter, viden og kompetence samt omvendt også en tiltrækning af kinesiske virksomheder, investeringer og talenter til Greater Copenhagen, forklarer regionsrådsformand Sophie Hæstorp Andersen.

Et helt nyt videnscenter
amarbejdsaftalen med Jiangsu består blandt andet af, at Region Hovedstaden bidrager til at oprette et videnscenter i Jiangsu-provinsen. Dette skal hjælpe med at opbygge kompetencer og metoder hos de kinesiske myndigheder, så de kan udforme og administrere regler på miljøområdet. Samtidig er målet at synliggøre og inddrage danske virksomheder, så disse kommer i spil til de mange store opgaver, som Kina står overfor.

Mads Terkelsen, ansvarlig for regionens forsknings- og udviklingsprogram inden for jord- og grundvandsforurening, uddyber:

– En undersøgelse viste for nylig, at en femtedel af Kinas landmasser er stærkt forurenede. I dag har de stort set ingen regulering i forhold til jord- og grundvandsforurening, så vi skal starte helt fra bunden med at opbygge et system, der kan sikre miljøet. De kinesiske myndigheder har i foråret 2014 afsat mere end 500 mia. kr. til miljøforbedrende formål, så der er mange vestlige lande, der byder sig til. Men indtil videre er vi de eneste, der rent faktisk har udsigt til en kontrakt. Dette kan bl.a. skyldes, at Danmark ligger i front på området, og at Region Hovedstaden arbejder tæt sammen med en række private virksomheder. Det gør, at kineserne ser det som én samlet pakke, hvor regionen som offentlig myndighed så at sige blåstempler virksomhederne, siger Mads Terkelsen.

123456789

Skriv et svar