19. marts 2024

En 26-årig mand fra Københavnsområdet er blevet fængslet in absentia, sigtet for sigtet for offentligt udtrykkeligt at billige terrorhandlinger.

Den unge mand har, ifølge Københavns Politi, på sin åbne Facebook-profil uploadet en række billeder blandt andet af ham selv stående foran nogle afhuggede hoveder, og hvor han var iført en skrårem med den arabiske tekst ”Islamisk Stat i Irak og Levanten”. Billederne er tilsyneladende optaget i byen Raqqa i Syrien, som er et område kontrolleret af terrororganisationen Islamisk Stat, hvor den sigtede antages at have opholdt sig i juli 2014, da billederne blev lagt ud på hans Facebook-profil. Han havde på sin Facebook-profil desuden to billeder af Al-Baghdadi, som er leder af Islamisk Stat, hvor der på det ene billede var anført ”Succes ansigtet” og på det andet var anført ”Jeg ofrer mig for dig”.

Den 26-årige mand vil nu blive efterlyst internationalt.

– Efter Københavns Politis opfattelse har den sigtede ved at lægge disse billeder ud på sin åbne Facebook-profil offentligt udtrykkeligt billiget de terrorhandlinger, som Islamisk Stat har begået, siger advokaturchef Dorit Borgaard, Københavns Politi.

– Der er ikke tale om rene sympatitilkendegivelser over for terrororganisationer uden billigelse af konkrete terrorhandlinger, for så ville det ikke være strafbart efter dansk ret. I denne sag må de offentliggjorte billeder derimod ses som en direkte billigelse af konkrete terrorhandlinger i form af Islamisk Stats drab på en række mennesker. Det er handlinger, som Islamisk Stat har begået med det formål at skræmme den syriske befolkning, hvilket understreges af, at man efterfølgende offentligt udstiller ligene af de dræbte, herunder af deres afhuggede hoveder. Når man offentligt udtrykkeligt billiger sådanne forfærdelige handlinger, må man stå til ansvar herfor. Derfor har vi anmodet om – og fået – rettens ord for, at den pågældende skal varetægtsfængsles på begrundet mistanke om, at han har overtrådt straffelovens § 136, stk. 2, udtaler advokaturchef Dorit Borgaard.

Billederne blev offentliggjort i juli 2014 og efterforsket af Københavns Politi i samarbejde med Politiets Efterretningstjeneste. Når der først er indhentet en fængslingskendelse nu, skyldes det, at netop sagerne om Syriensrejsende som bekendt rejser en række problemstillinger af både juridisk og bevismæssig karakter, som har skullet belyses nærmere, inden sagen blev forelagt for retten.

Københavns Politi har på nuværende tidspunkt ikke yderligere kommentarer til sagen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.