28. marts 2024

Fremover kan du nøjes med den halve dosering vaskepulver, hvis dit tøj skal være rent og velduftende. Det skriver Søndagavisen.

Det gælder i hvert fald, hvis du bruger kendte mærker som Neutral, OMO og Ariel til kulørt vask. Det viser en analyse, som Teknologisk Institut har foretaget for Søndagsavisen.

– Testen viser, at man i langt de fleste situationer vasker tilfredsstillende rent ved halv dosis. Tøj, der bare er almindeligt beskidt, vil blive fint rent ved den her dosering, siger centerchef på Teknologisk Institut Jørgen Baadsgaard-Jensen til Søndagsavisen.

Analysen er foretaget med vaskepulverne Neutral Koncentreret Kulørt Vask, OMO Color og Ariel Actilift.

Neutral og OMO har dog efterfølgende øget koncentrationen og dermed også ændret doseringen, men ekspert Jørgen Baadsgaard-Jensen vurderer, at stikprøven af de tre vaskemidler er repræsentativ for andre vaskemidler også og dermed også for de testede mærker.

– Man må sige, at der er en rimelig sandsynlighed for, at de andre produkter på markedet vil falde ligesådan ud som de tre, vi har testet her, siger han.

– Som privatperson vil jeg i hvert fald vaske ved halv dosering fremover, uanset hvilket mærke jeg bruger, siger centerchefen fra Teknologisk Institut.

Producenterne selv mener ikke at Søndagsavisens test kan anvendes til at konkludere, at tøj kan vaskes rent ved halv dosis.

– Søndagsavisen har kun testet fem plettyper i forhold til de 40, som vi har testet som forudsætning for vores vejledning. For eksempel, er de mest problematiske pletter ikke omfattet af Søndagsavisens test. Det drejer sig om jord/mudder, tomat/ketchup, fedtpletter fra madlavning, græs, olie, sved og spaghettisauce. Vores forbrugerundersøgelser viser, at det er disse plettyper, forbrugerne oftest oplever og har sværest ved at fjerne, skriver producenten Unilever, som producerer Neutral og Omo, i en mail til Søndagsavisen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.