16. april 2024

Det var i strid med den såkaldte reklamebekendtgørelse, at DR ikke krediterede sponsorerne, da DR1 den 30. marts i år sendte næsten to timers direkte fjernsyn fra håndboldkampen mellem KIF Kolding-København og makedonske HC Metalurg i Champions League for mænd.

Det mener Radio- og tv-nævnet, der netop har truffet en afgørelse i en sag, hvor en seer havde klaget over, hvad han mente var skjult reklame i kampen.

Sagen drejede sig om måden, DR viste – og ikke viste – navne på ovenlys-vinduesfirmaet Velux og andre af sportsbegivenhedens sponsorer på. Velux er navnesponsor, og turneringen hedder derfor ’Velux EHF Champions League’. Derudover findes der en række andre sponsorer til turneringen.

DR holdt på, at selv om Velux og diverse andre virksomheder var sponsorer for selve håndboldkampen, var de ikke sponsorer for DRs transmission fra kampen, som DR havde erhvervet på normal vis ved at købe rettighederne.

Men her afgør nævnet, at DR burde have nævnt Velux og de andre sponsorer ved programmets begyndelse, slutning eller begge steder, så seerne tydeligt kunne identificere sponsoren.

Sponsortavle kom ind i billedet
Også interview foran en tavle med sponsorlogoer og hatten på en mikrofon, hvor der stod Velux på, var i strid med reklamebekendtgørelsen, afgør Radio- og tv-nævnet.

Godt nok mener nævnet, at bande- og gulvreklamer og sponsortavler efterhånden er en naturlig del af miljøet omkring en sportsbegivenhed, men den pågældende dag blev tavlen med logoer rullet ind bag DRs journalist og håndboldekspert undervejs, og det var derimod ikke naturligt, mener nævnet.

I forbindelse med kampen fik DRs folk udleveret en mikrofonhat, hvori Velux’ logo indgik, af rettighedshaveren til håndboldkampene, EHF Marketing. Ønsket fra EHF’s side var at ensrette de forskellige landes transmissioner for at skabe et fælles udtryk for hele turneringen, men det er ikke redaktionel begrundelse nok, vurderer Radio- og tv-nævnet, der mener, at også det var i strid med reklamebekendtgørelsen.

DR oplyser, at man nu har aftalt med EHF Marketing, at der fremover skal bruges en mikrofon uden Velux-logo på til de kommende hjemmekampe i efteråret 2014.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.