24. april 2024

Mere end en ud af ti danskere har været udsat for vold i form af skub, slag, spark, lussinger eller værre fra deres nuværende eller tidligere partner. Det viser en undersøgelse, som Søndagsavisen har fået lavet.

Ifølge undersøgelsen er kvinder de mest udsatte. Her har 16 procent af de adspurgte kvinder i undersøgelsen været udsat for partnervold, mens det samme tal for mændendes vedkommende er 6 procent.

– Der er oftest tale om skænderier, der eskalerer. I kampens hede tager den ene fat i den andens arm, måske bliver der skubbet eller stukket en lussing. Kun sjældent er der tale om systematiske overgreb, men det sker desværre også, siger Karin Helweg-Larsen, seniorforsker ved Statens institut for Folkesundhed, til Søndagsavisen.

Også psykisk vold spiller en stor rolle i mange forhold. Hver fjerde kvinde og hver syvende mand svarer, at de har været udsat for psykisk vold fra en nuværende eller tidligere partner.

– Det kan være lige så modbydeligt som at blive slået. Jeg har siddet over for mange voldsofre, hvor den psykiske vold er den, der efterfølgende har gjort størst indtryk. De oplever, at slagene holder op med at gøre ondt, men at det er sværere at lægge de psykiske slag fra sig igen, siger Helle Hunddahl, psykolog og konstitueret direktør i Dialog mod Vold.

Ifølge tal fra Ministeriet for ligestilling og kirke udsættes 29.000 kvinder og 10.000 mænd hvert år for partnervold i Danmark.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.