25. april 2024

Odsherred, Skanderborg, Kolding og Holbæk er rykket mindst 40 pladser op på ranglisten over landets mest erhvervsvenlige kommuner. De er dermed årets højdespringere i erhvervsvenlighed, mens kommuner som Gentofte, Aalborg, Sønderborg og Aarhus har taget store skridt i en mindre erhvervsvenlig retning

Odsherred er navnet på den kommune, der indtager førstepladsen i højdespring i erhvervsvenlighed. Kommunen er rykket hele 61 pladser frem på Dansk Byggeris liste over Danmarks mest erhvervs- og byggevenlige kommuner skarpt efterfulgt af Skanderborg, Kolding og Holbæk.

– Det er rigtig godt gået, og jeg håber, at højdespringer-kommunerne vil fortsætte med at holde den erhvervsvenlige fane højt. Samtidig skal andre kommuner huske på, at de godt kan blive overhalet, uden at de som sådan er blevet mindre erhvervsvenlige, siger erhvervspolitisk chef i Dansk Byggeri, Torben Liborius.

I den anden ende af listen findes de kommuner, som har taget det største dyk i erhvervsvenlighed, og her finder vi Gentofte, der er gået hele 60 pladser tilbage. Også Aalborg, Vejle og Aarhus er blandt dette års største dykkere.

– Flere kommuner tager nogle ordentlige hop i enten den ene eller anden retning. Nogle af dykkerne klarer sig godt på nogle områder, mens de dumper på andre. Fx har vi i år også givet kommunerne karakterer alt efter, om de fx bruger kædeansvar eller arbejdsklausuler, som er blevet meget populært i flere kommuner og derfor også er relevant at måle på. Vi udvikler løbende analysen, så den forholder sig til kriterier af betydning for virksomhederne, og som er aktuelle, forklarer Torben Liborius og fortsætter:

– Fx udelukker kædeansvar mange små virksomheder fra at byde på en opgave, fordi den nuværende kreditsituation gør det svært for dem at stille med den nødvendige bankgaranti. Derfor er brugen af kædeansvar vigtigt for det lokale erhvervsliv og en parameter, som det er nødvendigt at måle på, hvis man skal give et aktuelt og retvisende billede. Men de kommuner, som i år er dykkere, skal huske på, at det ikke er en enkelt parameter, der har fået dem til at rutsje ned ad listen, men en stribe forhold.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.