26. april 2024

56 procent af danskerne skifter viskestykker sjældnere end anbefalet. Foto: Rolf Larsen.

56 procent af danskerne skifter viskestykker sjældnere end anbefalet. Foto: Rolf Larsen.
56 procent af danskerne skifter viskestykker sjældnere end anbefalet. Foto: Rolf Larsen.
Hele landet: Danskerne vasker deres viskestykker alt for sjældent. Det skriver Søndagsavisen.

Viskestykkerne anvendes flere gange dagligt. Til tallerkener og bestik, fingre, mund og overflader i køkkenet og det betyder at viskestykkerne kommer i kontakt med mange forskellige bakterier hver eneste dag. Ifølge eksperter, så bør viskestykkerne skiftes ud med nyvaskede viskestykker mindst hver tredje dag.

Men en rundspørge foretaget af YouGov for Søndagsavisen viser, at hele 56 procent af danskerne gør det sjældnere, end eksperterne anbefaler og det er, ifølge husholdningsekspert Ann-Alicia Ilskov proplematisk, fordi bakterier bliver spredt rundt i køkkenet.

– Viskestykker møder langt flere forskellige bakterier end andre tekstiler i huset. Ungerne tørrer deres fingre i det, som måske ikke er helt rene, og manden kører det lige en tur rundt om munden efter en tår vand. Samtidig bruger vi det på køkkenbordet, hvor bakterier fra for eksempel kødsaft og jord hygger sig. Til sidst tørrer vi rene tallerkener og bestik af, siger hun til Søndagsavisen.

– Det værste er, hvis viskestykkerne hele tiden er fugtige. Bakterier kan overleve en kort periode på et tørt viskestykke, men er det fugtigt og snavset, kan de ligefrem gro og formere sig. Man kan lugte det, når det sker. Derfor skal man lade dem hænge og tørre ud efter brug, siger formanden for Rådet for Bedre Hygiejne og professor ved Københavns Universitet, Susanne Knøchel til Søndagsavisen.

Ifølge Søndagsavisens undersøgelse sløser 18 procent af danskerne i særlig grad. De udskifter nemlig kun deres viskestykker hver anden uge, hver måned eller helt op til hver tredje måned.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.