24. april 2024

Hele landet: Politiet har ransaget ni stedet over hele landet i en sag om hacking. Otte personer er blevet anholdt.

En række danskere, der på nettet har købt og anvendt et såkaldt hackerværktøj, har de seneste dage haft besøg af politiet. I alt blev der ransaget ni steder fordelt over hele landet, og otte personer er indtil nu sigtet og afhørt. Der er tale om personer, der ikke umiddelbart har noget tilhørsforhold til hinanden.

Der er tale om en efterforskning, der har involveret en række lande over hele kloden. Sideløbende med ransagningerne i Danmark blev der gennemført lignende aktioner i 15 andre lande.

– Der er tale om et godt stykke internationalt politisamarbejde. Aktionen her viser, at det ikke er risikofrit at begå denne type kriminalitet, siger vicepolitiinspektør Johnny Lundberg fra Rigspolitiets Nationale Cyber Crime Center, NC3.

Efterforskningen er foregået i samarbejde med både det amerikanske forbundspoliti, FBI, det europæiske juridiske samarbejde, Eurojust, og det Europæiske Cybercrime Center under Europol.

Aktionen rettede sig mod købere af softwaren Blackshades, der gør det muligt at overtage kontrollen med andre personers computer. Ud over adgang til dokumenter og billeder på computeren, kan det også lade sig gøre at fjernstyre offerets webcam.

– Hvis man ved, hvad man skal kigge efter, er det alt for nemt at få adgang til hackerværktøjer på nettet. Lige pludselig er man i gang med noget, der er dybt kriminelt, og det kan man risikere, at få en alvorlig straf for, siger Johnny Lundberg.

Han opfordrer derfor forældre til at være opmærksomme på, hvad deres børn foretager sig, når de bruger tid ved computeren.

Personerne, som aktionen har rettet sig mod, er unge mænd mellem 16 og 24 år, fordelt på fem politikredse. De pågældende er sigtet for overtrædelse af straffelovens paragraf 263, stk. 3 jvf. stk. 2 som i meget alvorlige tilfælde kan give op til seks års fængsel. Den videre efterforskning tager nu sigte på konkret at afdække omfanget af brugen af hackerværktøjet.

De sigtede i Danmark er alle løsladt efter endt afhøring.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.