20. april 2024

Hele landet: Vi kører for stærkt, over for rødt, med for høj fart, slalomkørsel og med alt for kort afstand til den forankørende bil. Vores opførsel i trafikken lader meget tilbage at ønske.

To ud af tre kørelærere svarer i ny undersøgelse i samarbejde med Kør Smukt-kampagnen, at danskerne kører mere hensynsløst end tidligere. Der er brug for takt og tone i trafikken, mener kørelærerne, der er gået i gang med at undervise elever i hensynsfuld kørsel. Det er især de unge mænd i byerne, den er gal med.

Aggressiv kørsel og opførsel er blevet almindeligt i trafikken. Mange danskere kører uden hensyn til medtrafikanter og gør en tur i trafikken til en ubehagelig oplevelse for medtrafikanterne.

-Vi har spurgt vores medlemmer, som er nogle af dem, der færdes mest i trafikken, om hvordan de oplever trafikken i dag ift. tidligere. Svarene er ret markante og viser, at der er brug for, at vi sætter fokus på ordentlig opførsel i trafikken. Både for at gøre turen til en bedre oplevelse, men også fordi den aggressive kørsel er farlig, siger René Arnt, Landsformand i Dansk Kørelærer-Union.

Hele to ud af tre kørelærere svarer i undersøgelsen, der er foretaget i samarbejde med SEAT-kampagnen Kør Smukt, at deres medtrafikanter kører mere hensynsløst end tidligere. Kun knap 7 procent mener, at vi kører mere hensynsfuldt end tidligere.

Overfor rødt, for tæt kørsel og bevidst chikane
-Vi havde en mistanke – ud fra vores egen oplevelse i trafikken – om, at danskerne glemmer den gode opførsel, når de lægger hænderne på rattet og foden på speederen. Den mistanke bekræfter kørelærerne. Vi har et mål om at få os alle sammen til at køre lidt pænere, med lidt mere hensyn, og gøre turen på to eller flere hjul til en lidt bedre oplevelse, siger Jesper Stoltenberg-Mathiesen, direktør for SEAT i Danmark, der sammen med kørelærerne er i gang med en række tiltag omkring takt og tone i trafikken.

Det er især fagter og tegn, dytten, bevidst chikane, alt for kort afstand til den forankørende og manglende respekt for det gule og ikke mindst røde lys, kørelærerne oplever som et problem.

Over 90 procent af kørelærerne oplever således i nogen grad, høj grad eller meget høj grad, at medtrafikanter kører overfor gult og rødt lys, 98 procent oplever, at medtrafikanter kører for tæt på, mens fire ud af ti oplever regelmæssigt (mindst en gang om måneden) at blive bevidst generet i trafikken. ’Kørelærerne oplever, at det især er unge mænd i byerne, der opfører sig dårlig i trafikken.

Undersøgelsen kommer næsten samtidig med en ny undervisningsplan, der lægger vægt på at lære kommende bilister at opføre sig ordentligt i trafikken. Vejen til kørekortet omfatter således i endnu højere grad undervisning i at være positiv og hjælpsom i trafikken, ikke at lade sig hidse op og undgå risikoblindhed, som fx ikke at køre for tæt på den forankørende eller beskæftige sig med andet end at køre bil.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.