26. april 2024

Hele landet: Regeringen er sammen med Liberal Alliance, Konservative, Venstre og Dansk Folkeparti blevet enige om, at halvere randzonerne omkring vandløb.

Randzoneloven bliver ændret, så de fremover kun skal lægges på 25.000 ha landbrugsjord. Det sker som en del af den vækstplan for fødevarer, som regeringen i dag blev enige om, sammen med flere oppositionspartier. Ændringen kommer, fordi loven har været for svær at administrere, siger fødevareminister Dan Jørgensen.

– Det er vigtigt, at vi fastholder den gode miljøindsats, og samtidig skal landbruget have så smidige arbejdsvilkår som muligt. Det har jeg sagt fra den dag, jeg satte mig i ministerstolen, og derfor nytter det ikke at have en administrativ klods om benet, som dele af randzoneloven har været. Selv ude i marken har der været tilfælde, hvor hverken landmændene eller Fødevareministeriets egne kontrollører har kunne afgøre, hvor der skulle være randzoner, og det kan vi ikke leve med, siger Dan Jørgensen.

Fra og med 1. august i år skal landbruget kun udlægge de ti meter brede randzoner ved vandløb, som i forvejen er udpeget i andre love. Det er primært vandløb, hvor der i dag er krav om de såkaldte 2 meter bræmmer.

– Randzoner er stadig et af de bedste redskaber til at få bedre miljø, natur og klima på samme tid, og det er også derfor, vi holder fast i dem, der hvor de giver mening. Det er vigtigt, vi holder fast i en balance mellem gode muligheder for erhvervet og en bæredygtig miljøpolitik, siger Dan Jørgensen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.