19. april 2024

Hele landet: Hverdagselektronik er en af de helt store syndere i forhold til overfladebakterier i hjemmet. Det viser en test, som Søndagsavisen har lavet hjemme hos en typisk børnefamilie.

Blandt testens fem topscorere fandt man fjernbetjeningen, tablets og bærbare computere, som alle overskred de anbefalede RLU-værdier på 300, og som i værste tilfælde kan medvirke til at overføre smitsomme sygdomme i familien. Forkølelse, influenza og mange andre infektioner smitter nemlig ikke kun ved, at vi nyser hinanden direkte i hovedet.

– Man kan ligeså vel blive smittet indirekte ved, at vi afsætter virus på overflader, for eksempel dørhåndtag, telefoner, keyboards, køkkenredskaber, køleskabslåger og så videre. Så får man virus på fingrene og fører det op i øje eller næse, siger læge Jerk W. Langer til Søndagsavisen, og tilføjer:

– Derfor er det vigtigt at gøre hjemmets overflader rene, især når man har mindre børn, som kan føre myriader af vira med hjem fra institutioner og skole.

Den værste synder i testen var grebet til skraldespanden efterfulgt af børnelegetøj.

– Hver gang man renser sin vask, bør man også lige tage håndtaget på skraldespanden samtidig. Det er ren bakteriebombe, siger hygiejneekspert Michael René.

I følge Statems Serum Institut kan influenzavirus overleve op til to dage på overflader i hjemmet, mens Norovirus, der er årsag til roskildesyge, kan overleve i op til en uge på overflader i hjemmet.

Det er dog ganske nemt, at få has på bakterierne:

– Mange tror, at de skal have gang i spritten, men det er der absolut ingen grund til. Vi skal ikke have et sterilt hjem, så vand og sæbe er tilstrækkeligt, siger Michael René.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.