26. april 2024

Hele landet: Fremover skal gerningsmænd betale 500 kroner til en nyoprettet offerfond – det sker oven i straffen, hvor der er – eller der kunne være – et offer.

Formålet er at sikre penge til at hjælpe ofre for forbrydelser og trafikulykker. Det forventes, at der årligt kommer 27 millioner kroner ind i fonden, penge der kan bruges til på forskellig vis at støtte op om ofrene.

– Med den nye offerfond sikrer vi, at vi som samfund bliver bedre rustet til at hjælpe de ofre, der har brug for støtte til igen at komme på fode, sagde daværende justitsminister Morten Bødskov ved fremsættelsen af lovforslaget.

De 500 kroner vil blive opkrævet i sager, hvor der er begået kriminalitet af mere alvorlig karakter og ved grovere færdselsforseelser.

Det vil i praksis sige sager, hvor der:

– hvor der gives en bøde eller idømmes straf, forvaring eller ungdomssanktion for overtrædelse af straffeloven,

– idømmes betinget eller ubetinget fængselsstraf eller ungdomssanktion for overtrædelser af andre love end straffeloven,

– vedtages eller idømmes betinget eller ubetinget frakendelse af førerretten, eller

– vedtages eller idømmes kørselsforbud, eller hvor den pågældende lovovertrædelse efter færdselsloven indebærer et såkaldt klip i kørekortet.

Pengene i fonden kan f.eks. bruges til at give tilskud til lokale og landsdækkende offerrådgivninger, offerrelateret forskning, uddannelsesindsatser og udvikling af nye behandlingsformer samt til informationsmateriale til ofre.

Det vil være politiet, der står for at opkræve de 500 kroner til offerfonden.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.