28. marts 2024

Det er i denne bygning, at der er fundet forhøjet værdier af det giftige PCB. Foto: Rolf Larsen.

Det er i denne bygning, at der er fundet forhøjet værdier af det giftige PCB. Foto: Rolf Larsen.
Det er i denne bygning, at der er fundet forhøjet værdier af det giftige PCB. Foto: Rolf Larsen.
Holbæk: På en skole i Holbæk er der blevet målt et for højt niveau af miljøgiften PCB.

En rutinemæssig kontrolmåling har vist, at en skolebygning i Holbæk har en let forhøjet mængde af PCB i luften. Kommunen har to års frist til at løse problemet.

Holbæk Kommune deltager i en frivillig kontrol af indeklimaet i forskellige bygninger. Den seneste rutinemæssige kontrolmåling på Søndre Skole i Holbæk viste, at én bygning (10. klassecentret) har et let forhøjet indhold af PCB i luften.

Resultatet af den seneste kontrolmåling blev kendt den 26. juni, og dagen efter blev personalet orienteret. Da skoleåret på det tidspunkt var afsluttet, blev forældre og elever ikke orienteret. Forældre til eleverne – og andre som bruger bygningen – vil få den nødvendige information, når det kommende skoleår starter.

PCB har længe været brugt som blødgører i bl.a. gummiagtige bygningsfuger, men bruges ikke længere. Målingerne i 10. klassecentret viste mellem 1800 og 1900 nanogram per kubikmeter luft. Denne mængde betyder ifølge Arbejdstilsynets instruks, at Holbæk Kommune har to års frist til at løse problemet.

Ufarligt at være i bygningen
Den berørte bygning er opført i 1969 og rummer bl.a. fysiklokaler, forberedelseslokaler for lærere, køkken og it-café. Bygningen bruges desuden til forskellige former for undervisning.

– Det er ikke farligt at opholde sig i bygningen. Vi har udarbejdet en nøjagtig plan for samtlige ændringer, som skal gennemføres, siger Jeppe Søndergaard, der er chef for Center for Ejendomme i Holbæk Kommune.

Da niveauet ligger under grænseniveauet på 2000 nanogram per kubikmeter i den berørte bygning, betyder det i praksis, at kommunen inden for de kommende to år skal fjerne det PCB-holdige materiale.

Selv om der er tale om forholdsvis lave mængder af PCB i målingen, tager Holbæk Kommune sagen alvorligt og går i gang med at foretage alle de nødvendige udbedringer hurtigst muligt.

Mere ventilation og bedre rengøring
Den mest effektive forebyggelse inden døre er en effektiv ventilation, og den vil blive gennemført i den pågældende bygning. Desuden skal forebyggende rengøring af lokaler medvirke til at fjerne støv, mens reparationsarbejdet står på.

– Øget ventilation og effektiv rengøring af især vandrette flader vil medvirke til at nedbringe mængderne af PCB i luften til det minimale. Holbæk Kommune er opmærksom på, at nyheden om PCB i en skolebygning kan bekymre hos forældre og medarbejdere.

– Vi er meget bevidste om, at fundet af PCB på skolen kan gøre forældre og medarbejdere urolige. Derfor vil vi informere begge grupper grundigt og i tide, siger Jeppe Søndergaard.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.