28. marts 2024

Hele landet: En række kendte mænd – med skuespilleren Peter Mygind og sangeren Isam B i spidsen – er gået sammen om at starte et dansk netværk mod vold mod kvinder. Netværket er en del af den internationale ”White Ribbon Campaign”, der er repræsenteret i mere end 60 lande verden over. Netværket bliver officielt stiftet den 8. marts 2013 på en konference, hvor ligestillingsminister Manu Sareen er vært.

Ca. 29.000 danske kvinder bliver hvert år udsat for vold fra deres mand eller kæreste. Bag de 29.000 ofre er også 29.000 voldsudøvere – langt de fleste mænd.

Heldigvis er de mænd et mindretal. Størstedelen af mænd kunne ikke drømme om at slå deres partner. Men flertallet af de mænd har heller ikke gjort noget aktivt for at stoppe andre mænds vold mod kvinder. Hidtil har kampen mod mænds vold mod kvinder primært været en kvindekamp.

Den internationale kampagne ”White Ribbon” har i mere end 60 lande lykkedes med at få nogle af alle de mænd, der før kun stiltiende har taget afstand fra vold, til at komme aktivt ind i kampen og sige fra over for vold mod kvinder.

Den succes vil ligestillingsminister Manu Sareen i samarbejde med skuespiller Peter Mygind og musiker Isam B forsøge at tage videre i Danmark. De har derfor taget initiativ til et dansk White Ribbon Netværk. Foreløbig har initiativtagerne samlet 18 andre mænd til at bakke bevægelsen op.

– Jeg er rigtig glad for, at White Ribbon Campaign (WRC) netværket nu bliver en realitet i Danmark, og at vi ligesom mange andre lande forhåbentlig kan få rigtig mange mænd til at gå aktivt ind i kampen mod vold mod kvinder. Og så synes jeg, der er et rigtig fint budskab i, at netværket bliver stiftet i dag på kvindernes internationale dag. Det er en dag tilegnet kvinder, men det betyder ikke, at kvinder skal kæmpe kampen alene. Vi mænd må med på banen for at bekæmpe vold mod kvinder, siger ligestillingsminister Manu Sareen.

– Den internationale White Ribbon bevægelse har vist, at mænd både kan og skal være en del af løsningen. Rigtige mænd slår ikke kvinder. Og de siger fra overfor andre mænds vold. Mit håb er, at netværket kan være med til at skabe fokus på den positive rolle, mænd også kan spille i kampen mod volden, siger Peter Mygind, der har tilbudt at være talsperson for bevægelsen.

Netværket vil gennem foredrag, arrangementer og på en Facebook-side udbrede viden om mænds vold mod kvinder, og om hvordan mænd kan være med til at mindske volden. Netværket vil bl.a. opfordre danske mænd til hvert år den 25. november, som er FN’s internationale dag mod vold mod kvinder, at bære en hvid sløjfe som et symbol på, at de ikke vil udøve vold mod kvinder, at de tager afstand fra andres vold mod kvinder, og at de vil bryde tavsheden om vold mod kvinder.

Det stiftende netværk består, udover Peter Mygind af en række andre mænd, der har viden om og klare holdninger til vold mod kvinder. Blandt dem er chefpsykolog Svend Aage Madsen, DJ Thomas Madvig og rapperen Ataf, der har skrevet sangen Sommerfugl om, hvordan hans mor blev udsat for vold.

Netværket holder stiftende møde på Kvindernes Internationale Kampdag den 8. marts 2013, og er åbent for alle interesserede. Den canadiske antivoldsaktivist Michael Kaufman, der er grundlægger af den internationale White Ribbon bevægelse, taler på konferencen og deltager derefter i netværkets stiftende møde. Alle, der har interesse i være med til at bekæmpe vold mod kvinder vil kunne deltage i netværket.

Konference 8. marts
Samme dag afholder minister for ligestilling en konference i samarbejde med Landsorganisatione af KvindeKrisecentre (LOKK) om bekæmpelse af mænds vold mod kvinder. På konferencen vil fodboldspiller Simon Makienok blandt andet fortælle om sit engagement i kampagnen Giv vold mod kvinder det røde kort, som ligestillingsministeren lancerede i efteråret 2012. Der vil blive vist film og oplæst digte, udarbejdet af unge om kærestevold og dens konsekvenser, og Peter Mygind og Isam B vil fortælle, hvorfor det er vigtigt at engagere sig i kampen mod vold mod kvinder.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.