29. marts 2024

Hele landet: KTO’s repræsentantskab har i dag besluttet at udsætte godkendelsen af det generelle forlig for offentlig ansatte.

Det er sket fordi Lærernes Centralorganisation og KL endnu ikke er gået i gang med realitetsforhandlingerne på de specifikke krav på undervisningsområdet.

– Når jeg på FOAs vegne foreslog repræsentantskabet i KTO at udsætte den endelige godkendelse af det generelle forlig, så skyldes det en aftale om, at ingen organisationer, der er med i KTO, skal efterlades på perronen, mens vi andre sætter vores underskrift er på det generelle forlig. Vi venter til alle er steget på toget, sigerformadn for FOA Dennis Kristensen.

Kommunerne og kommunalt ansattes forhandlingsfællesskab KTO indgik midt i februar forlig om de generelle spørgsmål, som vedrører alle ansatte i kommunerne. I forlængelse af forliget har de enkelte organisationer forhandlet de spørgsmål med kommunerne, som alene vedrører den enkelte organisations medlemmer.

Men da Lærernes Centralorganisation endnu ikke er kommet til en realitetsforhandling om de krav, der alene vedrører folkeskolelærere og undervisere, er godkendelsen af det generelle forlig udskudt.

Dennis Kristensen understreger, at de øvrige organisationer i KTO ikke vil blande sig i forhandlingerne mellem folkeskolelærere og undervisere og kommunerne i Forligsinstitutionen.

– Om, og i givet fald hvad, parterne kan blive enige om, er alene deres og Forligsinstitutionens anliggende. For fællesskabet i KTO er det til gengæld helt afgørende, at den model vi forhandler efter, ikke bruges af arbejdsgiverne til at mishandle en enkelt organisation, siger han og fortsætter:

– Da vi skabte den nuværende forhandlingsmodel for 8 år siden, gav vi hinanden håndslag på, at den nye måde at forhandle på, ikke måtte føre til en usolidarisk praksis. Det er det løfte, vi efterlever nu. Vi venter på hinanden.

– Alle organisationer oplever, at et fælles forlig om de generelle spørgsmål er kombineret med en reel vilje fra kommunernes side til at forhandle de spørgsmål, som kun vedrører et enkelt forbunds medlemmer. Og i år står vi altså med en melding fra lærerområdet om, at der ikke har været tale om realitetsforhandlinger, siger Dennis Kristensen.

De øvrige organisationer i KTO vil nu afvente en melding fra lærerområdet om, at realitetsforhandlinger går i gang. En mulig konsekvens af KTO’s udsættelse af godkendelsen af det generelle forlig vil kunne være, at udbetalingen af de aftalte lønstigninger til de kommunalt ansatte pr. 1. april 2013 forsinkes.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.