27. april 2024

Hele landet: Et nyt lovforslag fra justitsminister Morten Bødskov (S) forlænger forældelsesfristen med tre år i sager om misbrugte børn. Det skriver Søndagsavisen.

I dag begynder forældelsesfristen at tikke, når en person som 18-årig bliver myndig. Ifølge lovforslaget skal det fremover først ske, fra man er fyldt 21 år.

– Vi har simpelthen vurderet, hvornår unge flytter hjemmefra i dag. Vi kan se, at mange først gør det, når de er 21 år gamle, og det kan jo være svært at anmelde et misbrug, når man fortsat bor hjemme, siger justitsminister Morten Bødskov (S) til Søndagsavisen.

I dag findes der tre forskellige forældelsesfrister. De alvorligste sager har en forældelsesfrist på 15 år, de grovere sager på 10 år og de mindre grove sager på 5 år. Med de nye regler betyder det, at forældelsen træder i kraft, når offeret er henholdsvis 36, 31 og 26 år gamle i forhold til grovheden af forbrydelsen.

Men selvom en sag er forældet, skal den alligevel have politiets opmærksomhed, hvis den bliver anmeldt. Med de nye lovforslag skal politiet nemlig indlede efterforskning, hvis der grund til at tro, at gerningsmanden har misbrugt andre.

At politiet nu skal indlede efterforskning, selvom forældelsesfristen er indtrådt glæder ormand for SPOR-Landsforeningen for voksne med senfølger af seksuelle overgreb Helle Borrowman:

– Så begynder det at rykke. Det er lige præcis det, vi har drømt om. For rigtig mange ofre betyder det ikke nødvendigvis så meget at få straffet gerningsmanden, som at få byrden væk fra sine skuldre. Mange går nemlig med følelsen af, at man skulle passe på, at andre ikke ville blive udsat for overgreb fra den samme person. Den følelse bliver lettere at fjerne, hvis man ved, at politiet efterforsker sagen, selvom ens egen anmeldelse er forældet, siger foreningens formand, Helle Borrowman, til Søndagsavisen.

Regeringens lovforslag får opbakning fra Dansk Folkeparti, der dog gerne ser at man helt afskaffer forældelsesfristen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.