25. april 2024

Region Hovedstaden: Der er nye film på Region Hovedstadens patienport Grib om Livet.

Demens og hjertekarsygdomme er alvorlige kroniske sygdomme. Fælles for dem er, at de rammer både patienten selv og de pårørende meget hårdt, og det kan være svært at skulle omstille sit liv til den nye situation. Det er omdrejningspunktet for de nye film på den populære patientportal for kronisk syge: Grib om Livet.

Når Svend på 69 år skal tisse, gør han det bare, der hvor han står. For Svend er dement. Så hans kone Britt har måttet tænke kreativt – Nu får Svend tyggegummi, hvis han venter med at tisse, til han er på toilettet. Sådan lyder en af de rørende historier i de nye film på Region Hovedstadens patientportal: Grib om Livet, hvor almindelige mennesker fortæller om deres liv og personlige erfaringer med demens og hjertekarsygdomme.

Kronisk sygdom stiller store krav
– Med de nye film forsøger vi at vise, at man kan have et godt og kærligt liv sammen, selvom ens nærmeste bliver ramt af en alvorlig kronisk sygdom. Det stiller nogle andre krav til tilværelsen, og det kan godt virke meget skræmmende især i starten. Men med filmene kan man få et indblik i andres erfaringer, så man ikke føler sig alene med problemet, forklarer Lone Holm, der er projektleder på Grib om Livet.

Patientportalen er populær på nettet
Patientportalen Grib om Livet blev oprettet i februar 2012 som et nyskabende led i Region Hovedstadens kronikerprogram. Portalen består af 40 korte film, om – og af mennesker, der oplever kroniske lidelser på nærmeste hold. De første film handlede om KOL og diabetes – og nu er de altså blevet fulgt op af demens og hjertekarsygdomme.

Film giver hjælp i øjenhøjde
– Det er vigtigt, at de, der bliver berørt af kronisk sygdom, har et sted at gå hen og få råd og vejledning i øjenhøjde. Det er det, portalen kan – og vi kan se på de tilbagemeldinger, vi får på facebooksiden, at filmene bliver taget rigtig godt imod, fortæller Flemming Pless, der er formand for Patientudvalget i Region Hovedstaden.

Patientportal er en succes
Siden hjemmesiden Grib om Livet blev lanceret i februar 2012 har den haft næsten 13.000 besøgende og mere end 43.000 sidehenvisninger. Grib om Livets facebookside er nu oppe på 5.500 likes – og det er også her, filmene bliver promoveret.

Film i mange temaer
Filmene er inddelt i temaer som f.eks. ”de gode øjeblikke?”, ”De forbudte følelser” og ”At give slip”. I de små film hører vi bl.a. om dagligdags problemer, frygt og følelser, familiens betydning og de dilemmaer, som hverdag og job byder på.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.