20. april 2024

Hele landet: De nye regler for bilafgifter, der for nylig trådte i kraft, vil bremse det seneste års prisfald på brugte biler og i stedet føre til stigende brugtbilpriser. Det vurderer Spar Nord og Bilbasen, der har undersøgt konsekvenserne af de nye afgifter.

I hele 2011 og de første måneder af 2012 er prisen på brugte biler faldet. En tre år gammel Ford Mondeo er i dag omkring 11.000 kroner billigere, end hvis man købte en tilsvarende bil i begyndelsen af 2011, men ifølge Spar Nord og Bilbasen står det nu til at ændre sig. Priserne på brugte biler har den seneste måned udviklet sig fladt, og de nye regler for bilafgifter vil vende prisfald til prisstigninger.

– Prisfaldene er bremset i kølvandet på de nye afgiftsregler, som regeringen indførte i slutningen af februar. Og nu er det vores klare forventning, at priserne begynder at stige, siger markedsanalytiker hos Bilbasen Jan Lang.

Også Spar Nords chefanalytiker Martin Lundholm ser prisstigninger forude.

– De nye afgifter vil betyde stigende brugtvognspriser, og Bilbasens tal viser, at det nok allerede er nu, man skal købe bil, hvis man ikke vil risikere at skulle betale en højere pris for en tilsvarende bil om eksempelvis et halvt år, siger han.

Normalt med forsinkelse
At prisstigningerne endnu ikke er slået igennem på brugtvognsmarkedet, skyldes ifølge Jan Lang primært, at de nye regler først trådte i kraft i slutningen af marts.

– Grunden til, at vi endnu ikke har set voldsomme prisstigninger, skyldes primært, at reglerne først i slutningen af marts er blevet fuldt implementeret. I øvrigt er det normalt, at der er en forsinkelse på prisdannelsen, når der bliver justeret på afgiftsreglerne, siger han og påpeger dog, at priserne de seneste uger er steget en anelse.

Hvor meget priserne vil stige, ønsker hverken Jan Lang eller Martin Lundholm at sætte tal på, men de forventer begge, at en mærkbar del af prisstigningerne på de nye biler bliver ført over på de brugte.

Forbrugertillid stimulerer prisstigning
Martin Lundholm pointerer desuden, at forbrugertilliden er forbedret over de seneste måneder, og det har traditionelt betydet flere handler og stigende priser – også på brugte biler. Og da renten er rekord lav, har kommende og nuværende bilejere mange gode grunde til at skifte bil, mener Martin Lundholm.

Ifølge Jan Lang vil de højere leasingafgifter generelt også skubbe brugtvognspriserne i vejret, men da flere leasingselskaber samtidig har varslet prisfald, bliver effekten heraf efter alt at dømme begrænset.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.