25. april 2024

Hele landet: Virksomheder over landet kan forvente besøg af Arbejdstilsynet, SKAT og politiet under den første landsdækkende aktion mod social dumping.

Myndighederne fører kontrol med, at udenlandske virksomheder og udenlandsk arbejdskraft arbejder efter reglerne.

Regeringen og Enhedslisten indgik i forbindelse med Finansloven for 2012 en aftale, der skal styrke indsatsen over for social dumping for at sikre en fair konkurrence og ordentlige arbejdsvilkår. Mange udenlandske virksomheder kommer til Danmark, og det er ikke alle, der overholder de danske regler om fx skat og sikkerhed. Samtidigt kommer der udenlandske arbejdere til Danmark og arbejder på vilkår, der ligger under dansk standard.

Aftalen om en styrket indsats mod social dumping betyder, at de tre myndigheder får bedre mulighed for at føre kontrol med og lave opsøgende arbejde over for de virksomheder, hvor der kan være mistanke om social dumping.

Under dagens aktion vil medarbejdere fra Arbejdstilsynet, SKAT og politiet fordelt på 32 hold uanmeldt kontrollere forholdene på en række virksomheder i forskellige brancher over hele landet. Især vil mange arbejdspladser i hovedstadsområdet, hvor koncentrationen af udenlandske håndværkere traditionelt har været størst, få besøg.

Arbejdstilsynet vil især kontrollere, at de udenlandske virksomheder er registreret i det såkaldte RUT-register, samt at sikkerheden er i orden for medarbejderne. SKAT vil bl.a. kontrollere de udenlandske virksomheders skatte- og momsforhold, mens politiet vil tage sig af sager med fx udenlandske medarbejdere uden arbejds- eller opholdstilladelse. Kontrollen vil således omfatte størstedelen af de arbejdsforhold, der er reguleret via lovgivningen.

Aktionen i dag er den første i en række af både landsdækkende og lokale aktioner, de tre myndigheder vil gennemføre i 2012 og 2013. I mellem aktionerne gennemføres opsøgende arbejde, hvor der føres kontrol på arbejdssteder, hvor der er mistanke om uregelmæssigheder.

Under aktionen vil det være Arbejdstilsynet og SKAT, der gennemfører den egentlige kontrol på arbejdspladserne, mens politiet vil tage sig af person- og straffelovssager. Politiet kan desuden sikre adgang til virksomheder og eftersætte personer, der forsøger at unddrage sig kontrol.

Aktionen gennemføres over hele landet og vil i dag koncentrere sig om arbejde på byggepladser og inden for det grønne område, som fx landbrug og gartnerier. Ved de kommende aktioner vil også andre brancher blive kontrolleret.

Aktionen i dag forventes afsluttet sidst på eftermiddagen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.