20. april 2024

København: Hver fjerde erhvervsskoleelev, der søger praktikplads, kan ikke finde en. For resten af landet er det tilsvarende tal kun hver tiende. Københavnerproblemet skal løses, siger sekretær i LO Ejner K. Holst.

Hver fjerde praktikpladssøgende elev i København mangler en praktikplads, mens det tilsvarende antal kun er 10 pct. i resten af landet. Det viser de nye praktikpladstal for november 2011.

Det er tal, der i øvrigt afslører, at antallet af unge, der mangler en praktikplads, er steget med hele 33 procent sammenlignet med samme måned det foregående år. Hermed står 9.700 unge nu uden praktikplads.

– Det er meget alvorligt! Især unge i København har utrolig svært ved at finde praktikplads i forhold til resten af landet. Det skal der tages hånd om med det samme, siger Ejner K. Holst.

Han opfordrer alle parter, herunder både skolerne, arbejdsgiverne, regeringen og fagbevægelsen, til at sætte sig sammen for at analysere, hvad der kan gøres bedre for at få flere unge i praktik.

Hvad kan skolerne i København gøre bedre
Ejner K. Holst påpeger, at særligt de københavnske skoler må granske, hvad der er gået galt. Er kontakten til virksomhederne god nok? Og kan kvaliteten i skolepraktikken højnes?

For det er et andet problem for de københavnske unge. 76 procent af de unge, der mangler en praktikplads i Region hovedstaden, er heller ikke i skolepraktik, selv om mange af dem har mulighed for det. Det tilsvarende tal for provinsen er 40-45 pct.

– Det tyder jo på, at der er et særligt problem med skolepraktikken i København. Det er et stort problem, da skolepraktikken er sidste mulighed for de unge for at gøre deres uddannelse færdig.

LO: DA har et ansvar
Også Dansk Arbejdsgiverforening har et stort ansvar for at løse problemet.

– Alle virksomheder må og skal bidrage. Det må DA aktivt hjælpe med til. Vi ved jo, at arbejdsgiverne om få år vil beklage sig over, at de mangler kvalificeret arbejdskraft. DA må ud af busken og konkret pege på, hvordan virksomhederne kan tage flere lærlinge.

LO opfordrer også undervisningsministeren til handling.

– Undervisningsministeren bør lægge et alvorligt pres på skolerne for at oprette praktikpladscentre, der sikrer, at alle muligheder for praktik udnyttes ved at samle brikker og stumper. Desuden må ministeren presse på for at indføre sociale klausuler, hvor virksomheder kun kan få opgaver for det offentlige, hvis de samtidig opretter praktikpladser.

Sæt gang i de offentlige investeringer
Sidst men ikke mindst opfordrer Ejner K. Holst regeringen til at sætte fuld fart på de offentlige investeringer.

– Det er på høje tid. I alt 80.000 unge holdes i øjeblikket udenfor arbejde og uddannelse, siger han.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.