20. april 2024

Flere ejendomsmæglere oplever nu, at køberne fravælger villaer, hvor der er risiko for vandskade og dyre forsikringer. Og over halvdelen af boligkøberne siger, at de har fokus på risikoen for oversvømmelse i området, når de skal vælge ny bolig. Det viser nye undersøgelser fra Dansk Ejendomsmæglerforening og Boligsiden.dk. Det kan derfor betale sig at sikre sin bolig grundigt mod vandskader, lyder rådet.

De kraftige skybrud, der har ramt Danmark inden for de seneste år, har givet både købere, sælgere og ejendomsmæglere et helt nyt parameter at være opmærksom på, når der skal handles bolig. Boligernes kældre og beliggenhed er nemlig blevet væsentlige faktorer, der spiller ind på købernes valg.

Lidt mere end hver tredje ejendomsmægler (37 pct.) har oplevet, at købere fravælger boliger, der har en beliggenhed, hvor der er fare for oversvømmelse. Og 41 pct. har oplevet, at villaer med kældre i områder, som allerede har været ramt af oversvømmelser på grund af skybrud, bliver fravalgt. Det viser en undersøgelse, som Dansk Ejendomsmæglerforening har foretaget blandt sine medlemmer øst for Storebælt.

– De voldsomme skybrud, der ramte landet i sommer, har i høj grad sat sit præg på boligkøbernes adfærd. Vi ser en stigende tendens til, at folk er påpasselige med at købe boliger, der ligger i områder med fare for oversvømmelser, og ikke mindst boliger, der tidligere har været ramt af vandskader, siger DE’s formand, Steen Winther-Petersen.

Ejendomsmæglernes erfaringer bekræftes af en brugerundersøgelse på Danmarks største boligsite, Boligsiden.dk. Den viser, at 65 pct. af boligkøberne i dag lægger vægt på risikoen for oversvømmelse i nærområdet, når de ser på bolig – og 59 pct. lægger vægt på, om kælderen i boligen tidligere har været oversvømmet.

– Det er en ny situation, som boligmarkedet skal omstille sig til, hvor der lige pludselig er fokus på vandskader og husforsikringer på en helt anden måde, end vi har set tidligere. Men vi – og det vil sige både købere, sælger og mæglere – kan ligeså godt vænne os til det. For med de vejrforhold, vi har oplevet de seneste år og med de vedvarende klimaforandringer verden over, er det her ikke noget, der kommer til at fylde mindre i årene fremover, siger Steen Winther-Petersen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.