29. marts 2024

Slagelse: Som den første sjællandske kommune uden for København, har Slagelse Kommune etableret et Råd for Socialt Udsatte.

Af landets 98 kommuner er der således kun 19 kommuner, som har etableret et råd for denne målgruppe.

I forbindelse med at Byrådet i Slagelse Kommune har besluttet, at Slagelse Kommune skal have en Udsattepolitik, blev det også besluttet at etablere et Råd for Socialt Udsatte.

Slagelse Kommune ønsker med nedsættelse af Rådet for Socialt Udsatte, at forstærke det fælles ansvar for de mest udsatte borgere i kommunen, og at sikre disse borgere en mulighed for indflydelse.

Socialt udsatte borgere udgør en minoritet i landets kommuner, og overses derfor lettere i den politiske prioritering sammenlignet med andre grupper, som er sikret indflydelse igennem de obligatorisk nedsatte råd som handicapråd og ældreråd.

Det vil Slagelse lave om på ved at oprette – Rådet for Socialt Udsatte i Slagelse.

Målgruppen for rådets arbejde er de hjemløse og de mest udsatte borgere blandt stofmisbrugere, sindslidende, prostituerede og alkoholikere. Rådet kan endvidere have fokus på udsatte unge og andre grupper som på grund af komplekse problemstillinger befinder sig i en udsat livssituation. Målgruppen er kendetegnet ved, at være i en livssituation, hvor der ofte er tale om en kombination af udsathedsfaktorer og hvor den sociale eksklusion er ufrivillig.

Rådet er høringspart og talerør for målgruppen i relevante spørgsmål, samt medvirkende til at styrke det fælles ansvar for socialt udsatte borgere i kommunen. Derudover er rådet rådgivende i forhold til kommunens politiske niveau, når det drejer sig om tiltag målrettet socialt udsatte borgere i Slagelse Kommune f.eks. beskæftigelsespolitik, sundhedspolitik og lignende.

Rådet for Socialt Udsatte refererer til Handicap og Socialpsykiatri udvalget. Udvalget har inviteret frivillige organisationer og kommunale tilbud, der har en tæt kontakt til socialt udsatte borgere til, at udpege en repræsentant til rådet. Der er ikke politisk repræsentation i rådet, men Handicap og Socialpsykiatri udvalget kan i følge vedtægterne udpege et medlem til rådet, som de mener, har særlige forudsætninger for at bidrage til rådets arbejde.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.