23. april 2024

Foto: Danfax.dk

En landsdækkende aktion i dag gav Arbejdstilsynet et blandet indtryk af sikkerheden på de danske byggepladser. Foto: Danfax.dk
Hele landet: Et blandet indtryk. Det var resultatet af Arbejdstilsynets landsdækkende aktion på byggepladserne i dag. Der findes mange gode og sikre byggepladser, men også alt for mange hvor medarbejdernes liv og helbred er truet.

I en mørk og nedlagt produktionshal går et hold arbejdere rundt og er gang med at rive ned. Stedet roder og er beskidt, det flyder med affald, ledninger og løse genstande og medarbejderne betjener vinkelslibere og andet farligt værktøj – iført badesandaler. Det var blot en af de grimme oplevelser, som Arbejdstilsynets tilsynsførende i dag kom hjem med, efter at myndigheden gennemførte endnu en landsdækkende sikkerhedsaktion på byggepladser.

– Lad mig slå fast, at der heldigvis findes mange gode og sikre byggepladser derude, konstaterer kontorchef i Arbejdstilsynet Jens Skovgaard Lauritsen. – Men vi finder desværre stadig alt for mange steder, hvor forholdene er problematiske. Det kan fx være stilladser, der er opsat, så man tror det er løgn. Det kan være manglende afspærringer, eller det kan være forkert eller manglende brug af sikkerhedsudstyr. Så billedet efter en aktionsdag som denne er noget blandet.

I løbet af dagen har Arbejdstilsynet besøgt 181 byggepladser, hvor der er givet i alt 137 enten forbud eller såkaldte strakspåbud, der i begge tilfælde betyder, at arbejdet skal stoppe, til forholdene er bragt i orden.

– Vi hæfter os ved, at det ikke mindst er ved de små byggerier som fx udskiftning af tage på villaer, at vi ser alvorlige problemer. En del steder mener man åbenbart, at man kan spare på sikkerheden, blot fordi der kun er 5-6 meter at falde. Men det er en skidt prioritering, for der er en klar fare for meget alvorlig tilskadekomst ved fald fra den højde, siger Jens Skovgaard Lauritsen. – Det er selvfølgelig ikke tilfredsstillende, at vi igen og igen kan se, at der er problemer med sikkerheden i branchen, og derfor har vi også allerede varslet, at vi ret snart vil følge op på dagens aktion de steder, hvor der var alvorlige problemer i dag.

Arbejdstilsynet fandt også en del udenlandske firmaer og udenlandsk arbejdskraft under dagens aktion.

– Også her er indtrykket skiftende, oplyser Jens Skovgaard Lauritsen. – Vi finder både rigtig flotte byggepladser med udenlandske firmaer eller arbejdskraft, og så finder vi altså også nogle steder, hvor det meste sejler, og der ikke er styr på medarbejdernes forhold. I de tilfælde tager vi typisk fat i politiet og SKAT – og også de arbejdspladser vil vi holde øje med, når vi går ud næste gang.

Fakta:
I 2010 blev der anmeldt 4.522 arbejdsulykker i bygge- og anlægsbranchen. 8 mennesker mistede livet som følge af en arbejdsulykke i branchen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.