19. april 2024

København: Fem unge, der i forvejen er sigtet for flere tilfælde af brandstiftelse, er i dag også blevet sigtet efter terrorparagraffen. Læs sigtelserne her.

De fem sigtelser:

1.
Forsøg på overtrædelse af straffelovens § 114, stk. 1, nr. 7, jf. § 21
ved på forskellige tidspunkter i perioden fra den 17. april 2010 og til den 6. april 2011 i Københavnsområdet, i forening og efter forudgående aftale, med fortsæt til at skræmme en befolkning i alvorlig grad eller uretmæssigt at tvinge danske eller udenlandske offentlige myndigheder til at foretage eller undlade at foretage en handling eller at destabilisere eller ødelægge et lands eller en international organisations grundlæggende politiske, forfatningsmæssige, økonomiske eller samfundsmæssige strukturer at have forsøgt at begå handlinger som nævnt i straffelovens § 114, stk. 1, nr. 7, af en karakter, som kunne tilføje Danmark eller et andet land alvorlig skade, idet de forsøgte at udføre følgende terrorhandlinger som nærmere beskrevet nedenfor:

a) den 17. april 2010 ca. kl. 02.30 at have forsøgt at sætte ild til virksomheden Kopenhagen Fur, Langagervej 60 i Glostrup, med forsæt til at volde omfattende ødelæggelse af fremmed ejendom, idet de kastede 2 molotovcocktails mod bygningen fra ca. 50 meters afstand, hvilket forehavende mislykkedes, da de to molotovcocktails ikke ramte bygningen, (forhold VIII)

b) den 14. maj 2010 ca. kl. 01.30 at have sat ild til Politiskolen, Brøndbyøster Boulevard 3 i Brøndby, og til flere politibiler med forsæt til at volde omfattende ødelæggelse af fremmed ejendom, idet de hældte brandbar væske ud i vindfanget på en af bygningerne og satte ild til det, ligesom de tændte ild ved bilerne på parkeringspladsen, (forhold IX)

c) den 20. september 2010 ca. kl. 03.00 at have sat ild til Pelsbox Danmark, Romancevej 41 i Herlev, med forsæt til at volde omfattende ødelæggelse af fremmed ejendom, idet de satte ild til brandbar væske fire forskellige steder ved bygningen, ligesom de satte ild til et håndklæde og et affaldsstativ, (forhold X)

d) den 27. oktober 2010 ca. kl. 02.10 at have sat ild til virksomheden Nestle, Dampfærgevej 28 i København, med forsæt til at volde omfattende ødelæggelse af fremmed ejendom, idet de knuste en rude i bygningen og kastede fire plastikdunke indeholdende brandbar væske og en antændt molotovcocktail ind igennem ruden, (forhold V)

e) den 10. november 2010 ca. kl. 01.45 at have sat ild til virksomheden Saga Fur of Scandinavia, Sandbjergvej 26 i Vedbæk, med forsæt til at volde omfattende ødelæggelse af fremmed ejendom, idet de knuste en rude og kastede en antændt molotovcocktail ind igennem ruden, (forhold IV)

f) den 8. december 2010 ca. kl. 02.45 at have sat ild til Politiets Efterretningstjenestes hovedkvarter, Klausdalsbrovej 5 i Søborg, med forsæt til at volde omfattende ødelæggelse af fremmed ejendom, idet de knuste en rude i bygningen og kastede en dunk indeholdende benzin ind gennem vinduet og efterfølgende antændte benzinen, (forhold VI)

g) den 15. december 2010 ca. kl. 02.55 at have forsøgt at sætte ild til Arbejdernes Landsbank, Fisketorvet 1 i Odense, med forsæt til at volde omfattende ødelæggelse af fremmed ejendom, idet de sprængte en rude i bygningen ved hjælp af et kanonslag i den hensigt derefter at sætte ild til banken, hvilket forehavende mislykkedes af p.t. ukendte grunde, (forhold XI)

h) den 11. januar 2011 ca. kl. 02.35 at have sat ild til Rigspolitiets Datacentral, Landlystvej 34 i Hvidovre, med forsæt til at volde omfattende ødelæggelse af fremmed ejendom eller befordre oprør, plyndring eller anden sådan forstyrrelse af samfundsordenen, idet de under anvendelse af brandbar væske satte ild til flere køretøjer ved bygningen samt op ad bygningens vestlige side, (forhold III)

i) den 14. januar 2011 ca. kl. 2.55 at have forsøgt at sætte ild til Nordea, Strandgade 3 i København, med forsæt til at volde omfattende ødelæggelse af fremmed ejendom, idet de sprængte en rude i bygningen ved hjælp af et kanonslag samt medbragte dunke med benzinholdig væske og en fakkel i den hensigt at sætte ild til banken, hvilket forehavende mislykkedes af p.t. ukendte grunde. (forhold I)

2.

Forsøg på overtrædelse af straffelovens § 114, stk. 1, nr. 7, jf. § 21

ved den 6. april 2011 ca. kl. 02.50 ved Den Græske Ambassade, Hammerensgade 4 i København K, i forening og efter forudgående aftale med fortsæt til at skræmme en befolkning i alvorlig grad eller uretmæssigt at tvinge danske eller udenlandske offentlige myndigheder til at foretage eller undlade at foretage en handling eller at destabilisere eller ødelægge et lands eller en international organisations grundlæggende politiske, forfatningsmæssige, økonomiske eller samfundsmæssige strukturer at have forsøgt at begå terrorhandlinger som nævnt i straffelovens § 114, stk. 1, nr. 7, af en karakter, som kunne tilføje Danmark eller et andet land alvorlig skade, idet de med forsæt til at volde omfattende ødelæggelse af fremmed ejendom ved anvendelse af en brandbar væske og en fakkel satte ild ved hoveddøren til ambassaden i den hensigt at brænde ambassaden af. (forhold VII)

3.

Forsøg på overtrædelse af straffelovens § 114, stk. 1, nr. 7, jf. § 21
ved den 26. april 2011 ca. kl. 01.45 på Politiskolen, Brøndbyøster Boulevard 30 i Brøndby, i forening og efter forudgående aftale med en p.t. uidentificeret medgerningsmand med fortsæt til at skræmme en befolkning i alvorlig grad eller uretmæssigt at tvinge danske eller udenlandske offentlige myndigheder til at foretage eller undlade at foretage en handling eller at destabilisere eller ødelægge et lands eller en international organisations grundlæggende politiske, forfatningsmæssige, økonomiske eller samfundsmæssige strukturer at have forsøgt at begå terrorhandlinger som nævnt i straffelovens § 114, stk. 1, nr. 7, af en karakter, som kunne tilføje Danmark eller et andet land alvorlig skade, idet de med forsæt til at volde omfattende ødelæggelse af fremmed ejendom medbragte dunke med benzinholdig væske og nødblus og knuste en rude på politiskolen i den hensigt at sætte ild til skolen, hvilket forehavende mislykkedes, da de blev anholdt. (forhold II)

4.

Forsøg på overtrædelse af straffelovens § 114, stk. 1, nr. 2, jf. § 21

ved i tiden op til den 26. april 2011 i Københavnsområdet, herunder i Den Grønne Lade, Bådsmandsstræde 43 i København K, i forening med en p.t. uidentificeret medgerningsmand, med fortsæt til at skræmme en befolkning i alvorlig grad eller uretmæssigt at tvinge danske eller udenlandske offentlige myndigheder til at foretage eller undlade at foretage en handling eller at destabilisere eller ødelægge et lands eller en international organisations grundlæggende politiske, forfatningsmæssige, økonomiske eller samfundsmæssige strukturer at have forsøgt at begå handlinger som nævnt i straffelovens § 114, stk. 1, nr. 2, af en karakter, som kunne tilføje Danmark eller et andet land alvorlig skade, idet de sigtede gennem samtaler, møder og ved fremstilling af molotovcocktails mv. forberedte at udøve legemsangreb af særlig rå, brutal eller farlig karakter mod polititjenestemænd, der i forbindelse med politiets løbende aktioner på Christiania, på flere ukendte tidspunkter efter den 26. april 2011, skulle overfaldes med benzinholdige balloner, molotovcocktails og stålkugler, hvilke forehavender mislykkedes, da de blev anholdt.

5.

Forsøg på overtrædelse af straffelovens § 114, stk. 1, nr. 7, jf. § 21

ved i tiden op til den 26. april 2011 i Københavnsområdet, herunder i Den Grønne Lade, Bådsmandsstræde 43 i København K, i forening med en p.t. uidentificeret medgerningsmand med fortsæt til at skræmme en befolkning i alvorlig grad eller uretmæssigt at tvinge danske eller udenlandske offentlige myndigheder til at foretage eller undlade at foretage en handling eller at destabilisere eller ødelægge et lands eller en international organisations grundlæggende politiske, forfatningsmæssige, økonomiske eller samfundsmæssige strukturer at have forsøgt at begå handlinger som nævnt i straffelovens § 114, stk. 1, nr. 7, af en karakter, som kunne tilføje Danmark eller et andet land alvorlig skade, idet de sigtede gennem samtaler, møder og ved fremstilling af molotovcocktails forberedte terrorhandlinger ved ildspåsættelse af flere offentlige institutioner, herunder Christiansborg, Integrationsministeriet, Justitsministeriet og Livgardens Kaserne samt Faderhusets hotel, Bandholm Hotel, Havnegade 37 i Bandholm, der skulle foregå på ukendte tidspunkter efter den 26. april 2011, hvilke forehavender mislykkedes, da de blev anholdt.

Kilde: Københavns Politi

Læs også:
Unge brandstiftere sigtes efter terrorparagraffen
Inge afgørelse i sag om formodede brandstiftere

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.