20. april 2024

Hele landet: Arbejdstilsynet gennemfører i dag den første af to aktioner på byggepladser over hele landet. De steder, hvor Arbejdstilsynet i dag finder alvorlige sikkerhedsproblemer, kan regne med snart at få et nyt kontrolbesøg.

Farligt arbejde i højden, fx på tage, stilladser og fra stiger, er blandt de hyppigst forekommende sikkerhedsproblemer, når Arbejdstilsynet fører tilsyn på byggepladserne. Samtidigt fører arbejde i højden hvert år til mange alvorlige ulykker blandt byggeriets medarbejdere, herunder også dødsulykker. Alligevel oplever Arbejdstilsynet ofte, at man på byggepladserne ikke får rettet ordentligt op på problemerne, heller ikke selv om Arbejdstilsynet netop har været forbi og givet påbud.

– Vi ser desværre tit, at man ikke vil tage ved lære, når vi har påpeget problemer med sikkerheden på byggepladserne. I stedet fortsætter man med det farlige arbejde, så snart Arbejdstilsynet er gået igen, siger kontorchef i Arbejdstilsynet Sonja Ploug Jensen. – Det er simpelthen for ringe, og vi vil ikke acceptere, at arbejdsgivere og ansatte ser stort på sikkerheden. Derfor gennemfører vi nu denne dobbelt-aktion, så de byggepladser, der har problemer med sikkerheden, kan mærke, at det er alvor, når vi siger, at de skal stramme op.

De byggepladser, hvor der i dag konstateres alvorlige sikkerhedsproblemer, eller hvor Arbejdstilsynet vurderer forholdene kaotiske og uoverskuelige, kan regne med snart igen at få besøg af Arbejdstilsynets tilsynsførende.

– Ved at gennemføre en dobbelt-aktion sætter vi en tyk streg under, at de påbud, som vi som myndighed afgiver, dem skal man altså følge, også når Arbejdstilsynet ikke er i området, forklarer Sonja Ploug Jensen. – Vi siger selvfølgelig ikke noget om, hvornår vi kommer igen, så de byggepladser, der får en alvorlig reaktion i dag, kan altså godt indstille sig på, at de er i myndighedens kritiske søgelys og regne med, at vi snart kommer tilbage.

Aktionen går i gang her til morgen og gennemføres på byggepladser over hele landet.

Fakta:
I 2010 skete der i alt 2.854 ulykker på byggepladser i Danmark. Af disse kostede 4 ulykker medarbejderen livet, mens andre 410 ulykker var alvorlige.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.