Ny udstilling: Kleopatras verden på Glyptoteket
Hoved af ung kvinde, sandsynligvis Kleopatra. Ca. 50 f.Kr. Udlånt af British Museum. Bagved hoved af Gaius Julius Cæsar. Foto Ole Haupt, Ny Carlsberg Glyptotek

Det sker: Navnet Kleopatra emmer endnu af mystik. For første gang viser et dansk museum en udstilling om Egyptens sagnomspundne dronning og den verden, hun levede i.

I dag åbner udstillingen “Kleopatras verden” på Ny Carlsberg Glyptotek og her kan publikum opleve kunst, myter og ny viden fra Kleopatras verden. Glyptoteket giver et indblik i Egypten på en tid, hvor landet var hårdt presset af Romerriget. Mord og intriger var en del af datidens politik, og dronningen skabte skandale, da hun forførte Roms mest magtfulde mænd, Cæsar og Markus Antonius.

Tæt på Kleopatras samtid
I Egypten boede romere, grækere og egyptere side om side. Det ses i kunst, religion og mode, hvor stilarter smelter sammen. På udstillingen kan publikum derfor opleve egyptiske mumiemasker med romersk frisure og den romersk kejser Augustus, klædt som egyptisk farao.

Gennem tiden har der været mange spekulationer om Kleopatras udseende. Vi kender hende fra samtidige portrætter, der var en del af datidens spin – både i Rom og Egypten. Kleopatras folk viste hende som egyptisk gudinde og græsk dronning, mens romerne fremstillede hende som dekadent skøge.

Sjældent sete værker
Udstillingen rummer over 60 genstande med lån fra British Museum i London og Nationalmuseet i København. Blandt Glyptotekets egne værker er forgyldte mumiemasker, som er så sarte, at de sjældent er vist for publikum. Udstillingen viser også gravrelieffer og portrætbuster af berømte romere.

Info:
Udstilling: ”Kleopatras verden”
Dato: 29. april – 7. august 2011. Udstillingen åbner 28. april kl. 17.
Sted: Ny Carlsberg Glyptotek, Dantes Plads 7, København

123456789

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.